2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

A csipszadó ellenére nem lettünk egészségesebbek

2017. február 7., kedd 20:48, frissítve: kedd 20:51

Több cukrot fogyasztunk, mint 5 éve, annak ellenére, hogy a csipszadót épp azért vetették ki, hogy az egészségtelenebb élelmiszerekről leszoktassák az embereket. Igaz, még így se éri el az átlagfogyasztás azt a szintet, amit a WHO megenged. Dietetikusok szerint nincs olyan, hogy egészségtelen étel, de arra mindenkinek oda kell figyelnie, hogy miből mennyit eszik.

Még 2011-ben vezették be a túl sok sót, koffeint vagy cukrot tartalmazó élelmiszerek megadóztatását. A csipszadó néven elhíresült közteher alapján évi nagyjából 30 milliárd forint folyik be az államkasszába, de a fő cél az volt, hogy leszoktassák az embereket a káros anyagokat tartalmazó élelmiszerekről.

Ez csak részben sikerült, hozzáadott cukorból többet fogyasztanak a magyarok, mint 5 éve. A gyártók 40 százaléka változtatott a korábbi receptjeiken, de a Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára szerint ez az adó bevezetésétől függetlenül történt. Szerinte az egészséges italok gyártása világtrend.

„Ennek megfelelően csökkentették több termék cukortartalmát, növelték a csökkentett energiatartalmú termékek arányát, illetve például gyümölcslénél növelték a termék gyümölcslétartalmát” – nyilatkozta Bikfalvi Istvánné, a szövetség titkára.

A kórházakban ugyanakkor nem látszik az, hogy egészségesebbek lennének az emberek. „Talán az interjút is nézik tudatos vásárlók, akik ugye azt tudják mondani, hogy ők igenis (helyesen táplálkoznak – szerk. megj.), ami nagyon helyes. De a nagy átlagra még mindig sajnos nem ez a jellemző. És ezt mi pontosan látjuk, ennek a folytatását, ami az egészségügyi ellátás szempontjából jelenhet meg. Hiszen egyre több az elhanyagolt beteg, egyre több az olyan beteg, aki nem figyel oda saját magára. Akinek mondjuk van egy krónikus betegsége, de nem tartja be a diétát, nem mozog” – mutatott rá Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi osztályvezetője.

A dietetikusok szerint nem feltétlenül anyagi kérdés egészségesebben táplálkozni. „Attól függ, milyen nyersanyagot választ. Most tél van, én azt gondolom, egy sütőtökből készült sütemény vagy egy káposztából készült paradicsomos káposzta vagdalttal, nem gondolom, hogy egy nagyon extra beruházást kívánna. Természetesen, ha csak teljes kiőrlésű kenyeret veszünk, az egy kicsit drágább” – mondta Erdélyi-Sipos Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

Az adó annyiban elérte a célját, hogy a megadóztatott termékekből kevesebb fogy, és csökkent például az energiaitalok koffeintartalma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!