2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 22:00

„Az illiberális állam nem hagyja leváltani magát”

Hír TV

2018. április 9., hétfő 07:36, frissítve: hétfő 08:29

Az illiberális állam nem hagyja leváltani magát – írja a Der Standard című osztrák napilap helyszíni tudósítója a magyar választási eredményekről. Gregor Mayer úgy fogalmaz, a fölényes győzelem után a „Viktátor” továbbra is saját kedvére formálhatja a „demokrácia” rendszerét Magyarországon. Mayer szerint bár az ellenzéki összefogás egyértelműen megbukott, egy ilyen illiberális államban még egy ideális ellenzéknek is nehéz dolga lett volna, hiszen folyamatosan „elszívják előlük a levegőt”; és mintha egy olyan mókuskerékbe kerültek volna, amelyben nem ér le a lábuk.

A svájci Neuer Zürcher Zeitung is Orbán Viktor totális, elsöprő győzelmét kommentálta. Elemzője szerint a választásokkal egy olyan kampány ért véget Magyarországon, amely elérte a rendszerváltási utáni politikai kultúra mélypontját az országban: A Fidesznek azzal, hogy kampányát a bevándorlás kérdésére és az emberek félelemérzetére építette fel, miközben Orbánt a keresztény Magyarország megmentőjeként mutatta be, sikerült teljesen szétrombolnia az ellenzéket. A tudósító a választásokat szabad, de nem igazságos választásokként írja le, ahol a választókörzetekben a Fidesznek lejtett a pálya. Továbbá megemlíti az Orbán-kormány médiahatalmát is, köztük a közszolgálati médiumokat, amelyeket a kormány szócsövének, a kormányzati propaganda eszközének nevez.

A német Süddeutsche Zeitung a „Populista Orbán Viktor marad a hatalmon” címmel elemezte a választásokat. A napilap szerint az EU-szkeptikus Orbán könnyedén hagyta a háta mögött a szétmorzsolódott ellenzéket, és ezzel újabb négy évig törhet borsot az unió orra az alá – különösen a bevándorlás kérdésében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!