2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az euró bevezetése mellett és ellene is érveltek

Hír TV

2017. november 23., csütörtök 09:45, frissítve: csütörtök 10:35

Közgazdászok szerint a monetáris unió formálódó jövőjébe csak annak tagjai szólhatnak bele. A kormány képviselője a szuverén gazdaságpolitika fontosságát hangsúlyozta.

Jó évek jönnek növekedési és egyensúlyi szempontból is – kezdte a GKI elnöke. Vértes András Angela Merkel tanácsadóit idézte, akik szerint ilyenkor kell reformokat és nagy átalakításokat véghez vinni a gazdaságban.

„Az Európai Unió jelentős változások előtt áll, hogyha igaz, akkor megerősíti az EMU-t, megerősíti az euró mögött álló különböző rendszereket. Ha egy ország be akar ebbe lépni, akkor azt a ritka pillanatot tudja elkapni, amikor bele lehet szólni a jövőbe” – fogalmazott Vértes András.

A Századvég Gazdaságkutató elemzője szerint érdemes lenne az eurózónán még kívül lévő országokkal együtt belépni a monetáris unióba.

„Szó volt arról, hogy 5 millió alatti országok léptek be, hát vagyunk 10 millióan, de hát megint csak eléggé csepp a tengerben. Lengyelekkel, csehekkel együtt már talán valami, tehát itt nagyon jó lenne, hogyha ezt úgy sikerülne kialakítani, hogy mindenkinek jó legyen, lengyeleknek, cseheknek, nekünk, és együtt talán erre nagyobb esély van, mint külön-külön” – mondta Regős Gábor.

Balázs Péter úgy látja, négy évet is elvinne az euró bevezetésének körültekintő előkészítése.

„A 2018-as választás egyik fő témája lehetne Magyarországon az euróövezethez való csatlakozás, ha a kampány nem hallucinációkon és téveszméken alapulna” – nyilatkozta a volt EU-biztos és magyar külügyminiszter.

A kormányt képviselő államtitkár nem foglalt állást egyértelműen az euró bevezetésének kérdéséről.

„Sem a globalista, sem pedig a protekcionalista politikát nem alkalmazhatjuk korlátok nélkül. A kormánynak meg kell találnia az arany középutat. A kormány válasza a kor kihívásaira a nemzeti érdekeken alapuló, szuverén, cselekvőképes gazdaságpolitika kialakítása, amely az Európai Unión belül garantálja, hogy gazdasági teljesítményünk hosszú távon is fenntartható módon növekszik, miközben a versenyképesség is erősödhet” – reagált Csepreghy Nándor.

Az euró bevezetéséről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyáron úgy fogalmazott, hogy az nem sürgős, és hogy ahhoz Magyarország gazdasági fejlettségének közelítenie kell az euróövezet országainak átlagos fejlettségéhez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!