2021. április 16.,
péntek, Csongor napja

Az elektromos autózásnak is egy kormánykáder lehet a nyertese

2017. szeptember 22., péntek 20:57

Fazekas Sándor és Varga Mihály közös karcagi barátja lehet az elektromos autózás egyik nagy magyarországi haszonélvezője. Horváth László érdekeltsége ugyanis 2 milliárd forintos közbeszerzést nyert az e-gépkocsikhoz szükséges töltőállomások kiépítésére – írta meg a Népszava. Az üzletember arról híresült el, hogy az ő cége adott el milliókért egy internetről összeollózott tanulmányt Fazekas Sándor minisztériumának. Ebben az ügyben most újra nyomoznak.

Magyarországon jelenleg körülbelül 200 villanyautó-töltőállomás működik, többségük a fővárosban. Az állam 4,7 milliárd forintból bővítené a hálózatot. A hazai és uniós forrásból állami szervezetek, cégek és önkormányzatok összesen akár 300 oszlopot is telepíthetnek.

Az egyik villanyautósokat tömörítő internetes közösség képviselője szerint ez nagy előrelépés lenne. „Nyilván minél hamarabb telepítik, annál hamarabb kiépülhet egy használható hálózat, és annál jobban ösztönözheti azokat, akik nyitottak az elektromos autó vásárlására, hogy lépjenek. Minél tovább húzzák a telepítéseket, annál nagyobb a veszélye, hogy elavultabb rendszer épül ki, és mire kiépül, addigra már egy nagyságrenddel nagyobb teljesítményű töltőkre lehetne szükség” – mondta Antalóczy Tibor.

A töltőoszlopokra kiírt legújabb közbeszerzésből egy kétmilliárdos szeletet hasított ki az Elektromotive Hungaria nevű vállalkozás. A céget a Fidesz érdekköréhez sorolt Horváth László alapította, aki ugyanúgy Karcagról származik, mint a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint ennek nincs köze a közbeszerzési sikerhez.

„Azt hittem, hogy megdicsér ezért a pályázatért, mert a pályázati sikernek a titka az, hogy a legalacsonyabb árajánlatot választotta ki a közbeszerzést felügyelő cég” – fogalmazott a tárcavezető.

Horváth László a szintén Karcagról származó földművelésügyi miniszterrel is baráti kapcsolatot ápol. Fazekas Sándor tárcája 8 millió forintért rendelt tanulmányt az üzletember egyik cégétől a kazah juhok tenyésztésről. Az anyag egy részét az internetről másolták ki, forrásmegjelölés nélkül. Az ügy miatt ugyan indult nyomozás, leállították. A héten viszont kiderült, hogy az ügyészség mégis vizsgálódik a tanulmány miatt.

Fazekas Sándort pénteken hiába kérdeztük a tanulmány ügyéről:

– Mit szól a kazahjuh-tenyésztéshez kapcsolódó…
– Simicska-tévének nem nyilatkozom.
– Mi az oka, azt szabad tudnunk?
– Nem nyilatkozom.
– A hírek szerint az ön minisztériuma és egyik ismerőse is érintett ebben.
– Nem nyilatkozom a Simicska-tévének.

Az ügyben korábban az Együtt tett feljelentést – az ellenzéki pártnál abszurdnak tartják a helyzetet. „Leállították a nyomozást néhány hónapja, majd most az Együtt panaszára a IX. kerületi ügyészség újra nyomozásra utasította a hatóságot, mert annyira egyértelmű, hogy itt bűncselekményt követtek el, csak gyanúsítani kellene tudni. Most már csak ki kell várni, az ügyészség elrendelte a nyomozás folytatását” – mondta Szigetvári Viktor, a párt országos politikai tanácsának elnöke.

Az nem derült ki, hogy a plagizált tanulmány miatt bárkit is felelősségre vontak volna a Földművelésügyi Minisztériumban.

x
Rendkívüli hír