2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az Együtt feljelenti Habony Árpádot

2016. április 8., péntek 19:52, frissítve: vasárnap 08:16

Költségvetési csalás miatt feljelenti Habony Árpádot az Együtt. Az ellenzéki párt nem hiszi, hogy Orbán Viktor bizalmasának van olyan törvényes jövedelme, amelyből visszafizethette a kormányközeli üzletemberektől kapott baráti kölcsönöket. A luxuséletmódjáról elhíresült tanácsadó az ellene indított tavalyi vagyonosodási vizsgálat során vallotta azt: az Andy Vajnától és Tombor Andrástól kapott pénzből tartotta fent magát 2009 és 2013 között.

Ibizai buli, utazás, drága autó és más luxuscikkek. A többi közt erről ismert Habony Árpád. Az APEH korábbi elnökhelyettese szerint a többi közt a drága autók és a költséges utazások is olyan tényezők, amelyek felkelthetik az adóhatóság figyelmét, amiért vagyonosodási vizsgálatot indít. „Csak úgy vagyonosodási vizsgálatot nem érdemes elindítani, csak akkor, ha valamilyen konkrét, az elmúlt öt éven belüli költésről van adat. Klasszikusan ilyen az ingatlanvásárlás” – nyilatkozta Vámosi-Nagy Szabolcs.

Azt nem tudni, hogy Habony Árpád vásárolt-e lakást, csak azt, hogy egy ideig egy belvárosi önkormányzati bérlakásban élt. 2009 és 2013 között több mint 50 millió forint kölcsönt kapott. A filmügyi kormánybiztos Andy Vajna, illetve a Tokaj Kereskedőház felügyelőbizottságának elnöke, Tombor András volt a két hitelezője. Az adóhatóság valószínűleg őket is megkérdezte a vagyonosodási vizsgálat során. „Az adóhivatal ezeket megkérdezi, tanúként meghallgatja ezeket az embereket, hogy adtak vagy nem adtak. Egy. Kettő: neked volt-e miből?” – tette hozzá az adószakértő.

Azt nem tudni, hogy Habony határidőre, azaz tavaly év végéig visszafizette-e a kölcsönöket. A nyilvánosan elérhető adatok szerint ugyanis nem is volt annyi bevétele, amennyi hitelt kapott. Az Együtt ezért költségvetési csalás alapos gyanúja miatt feljelenti a tanácsadót. „Tisztázatlan forrásokból él, tisztázatlan forrásokból fizeti vissza azokat a magánkölcsönöket, amelyeket akár Tombor Andrástól, akár Andy Vajnától vett fel. Az Együttnek meggyőződése, hogy ehhez közpénznek is köze van. Azért, hogy újabb vagyonosodási vizsgálat indulhasson, a szigorúbb szabályok szerint – amelyek idéntől már érvényesek – büntetőeljárást kell kezdeményeznünk. Szerintünk adóhiány van, nem tudjuk, miből fizeti vissza ezeket a kölcsönöket Habony Árpád, ezért rendőrségi feljelentést is teszünk” – jelentette ki Szigetvári Viktor pártelnök.

A feljelentésre azért van szükség, mert a kormánypártok januártól szigorították a vagyonosodási vizsgálat szabályait, így újabb vagyonosodási vizsgálatra csak akkor van lehetőség, ha a rendőrség már nyomoz az adott személy ügyében vagyon elleni bűncselekmény gyanújával.

„A Fidesz-frakció nem áll szerződéses viszonyban Habony Árpáddal, ezért nem is tudok ezekről a kérdésekről mit mondani önnek a Fidesz-frakció szóvivőjeként” – a Fidesz mindössze ennyit mondott a párt agytrösztjének kétes pénzügyeiről. Halász János azt sem kommentálta, hogy a vagyonosodási vizsgálat részletei adótitoknak számítanak, ennek ellenére kerültek nyilvánosságra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!