2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az egyházak láthatják a kárát, ha a NAV készíti a bevallásokat

2017. március 7., kedd 08:36, frissítve: kedd 09:58

Félő, hogy nem járnak jól az egyszázalékos adófelajánlásokra váró egyházak és civil szervezetek azzal, hogy az idén a magánszemélyek személyijövedelemadó-bevallását már automatikusan elkészíti a NAV.

Így az adózók egy részének csak akkor van teendője, ha nem ért egyet a hivatal számaival – mondja az adószakértő. Zara László szerint emiatt ugyanis megfeledkezhetnek a felajánlásról azok is, akik eddig éltek a lehetőséggel. Egy felmérés szerint akiknek kérésre már tavaly is az adóhivatal készítette el a bevallást, mindössze a 23 százaléka rendelkezett adója egy-egy százalékáról, míg a bevallásukat maguk készítőknél ez az arány 78 százalékos volt.

„Minden, ami a felajánlást könnyűvé teszi, akár több helyen kirakott egyszázalék-nyilatkozatok, akármilyen felhívás, hogy ez fontos, hogy ez a mi felelősségünk. Az is segít, hogy az emberek tisztában vannak azzal, hogy ennek az egy százaléknak igenis van jelentősége. Átlag egy százalék az négyezer forint, és az nálunk egy gyerek teljes egészségügyi költségét fedezi. Nagyon sok szervezetnek ezek nagyon-nagyon fontos források, és nagyon nagy dolgokat lehet belőle elérni” – mondta el a Bátor Tábor Alapítvány adományszervezési igazgatója, Tóth Kata.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!