2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az egekben a budapesti vb költségei, és hol van még a vége?

2016. május 19., csütörtök 20:10

Ha nem is kétszeresére, de másfélszeresére hízott a vizes-világbajnokság költségvetése. Ezt ma már a kancelláriaminiszter sem vitatja. A kormány saját határozatát sértette meg a túlköltekezéssel.

Tavaly májusban a kormány határozatban rögzítette, hogy 2015 és 2017 között a vb költségei nem haladhatják meg a 49 milliárd forintot. Az összegben minden benne volt – a létesítményfejlesztéstől a közlekedési beruházásokon át az árvízvédelemig. Ezt a nemzetgazdasági miniszter világosan megmondta a Hír TV-nek. „Az a döntés, amit a kormány ebben a döntésében a 49 milliárd forintra vonatkozóan meghatározott, az a beruházás teljes összköltségét jelenti. Maga a konkrét kivitelezési munkáktól egész a licencdíjig” – mondta Varga Mihály még tavaly júniusban.

A Varga Mihály által említett 49 milliárdnál biztosan magasabb lesz a végösszeg, hiszen csak idén 52 milliárdot költ az állam az úszóvébére – számolta ki az Átlátszó.hu. Az internetes portál 90 milliárd forintra becsülte a tényleges költségeket a jól elrejtett adatok alapján. A Batthyány térre tervezett műugrótorony önmagában elvisz közel három és fél milliárdot.

„Minden jel arra mutat, hogy ez jó döntés volt, mert képesek vagyunk rá.” Szeneczey Balázs magabiztosan beszélt a vb-ről. A városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a kérdéseket már kerülte.

– Sajtóirodán keresztül megkeresés érkezik, akkor nagyon szívesen állok rendelkezésre.
– De ezzel kapcsolatban tartott előadást, akkor, gondolom, tisztában van a részletekkel, hogy mondjuk a főváros hogy számol, mennyi idő alatt térülhet meg ez a beruházás?
– Nem szeretném ismételni, magam, szívesen állok a sajtó rendelkezésére, mindig, nagy örömmel, köszönöm az érdeklődést, amennyiben a kijelölés megtörténik, akkor fogok interjút adni, köszönöm.

Tarlós István főpolgármester szerint nem időszerű számokról beszélni.

– Nem ez a téma ma.
– De legyen ez a téma. Mennyivel száll be a főváros?
– Máskor.

A kancelláriaminiszter tévesnek tartja az Átlátszó.hu. számítását, noha az törvényekből és írásos kormányzati döntésekből összebogarászott adatokon alapul. Lázár János azt mondta, a költségek 75 milliárd forintra rúgnak, a beruházások nagy része pedig időszerű volt. „Én azt tapasztaltam az összes budapesti nagy uszodában, hogy teljes a kihasználtságuk. Tehát a társadalmi cél, hogy az emberek számára úszási és sportolási lehetőség legyen, az abszolút megtérül. Ha üzleti megtérülést kérdez, nem ismerek olyan uszodát, amely haszonnal működne” – fejtette ki.

A Dagály Arénát egy kormányközeli üzletember, Garancsi István építi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!