2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 15:00

Az adventi időszak veszélyeire hívták fel a figyelmet

Hír TV

2017. november 24., péntek 22:27, frissítve: szombat 11:20

Felgyújtottak egy szobát a katasztrófavédők Budapest belvárosában, hogy bemutatóval hívják fel a figyelmet az adventi időszak veszélyeire. Minden hatodik tűzeset ugyanis ilyenkor történik.

Egy karácsonyi dekorációval feldíszített lakás kapott lángra Budapest belvárosába, de ez csak gyakorlat volt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az adventi időszak veszélyeire hívta fel a figyelmet. Egy őrizetlenül hagyott adventi gyertyától akár tíz percen belül lángolhat a lakás. Ekkor már csak a tűzoltók segítségével lehet megmenekülni.

„A legfontosabb talán az, ha meggyújtjuk gyertyát, legyen az adventi koszorún vagy magán a fenyőfán, akkor mindig ott kell maradni, nem szabad őrizetlenül hagyni a szobában. Nem vesszük észre, ha eldől, és meggyújtja a környezetét” – emelte ki Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője.

A tűzesetek fele egy másik helyiségben, a konyhában történik. A szakember szerint sokan vízzel próbálják oltani az olaj okozta tüzet, ez viszont tovább táplálja a lángokat. „A tűzesetek számát ebben az időszakban 1000-nél is többre tudjuk meghatározni. A keletkezés minden második esetben a konyhában történik” – tette hozzá Bérczi László.

Az adventi koszorú és fenyőfa okozta tűzesetek száma folyamatosan csökken az utóbbi években. Tavaly harminchat esetet regisztráltak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!