2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Átverve érzik magukat, de jobb, ha beletörődnek?

2016. június 5., vasárnap 19:51, frissítve: vasárnap 22:15

Rossz úton halad a kormány a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. Az érdekképviselet azt írta közleményében, hogy a hatalom megosztja a társadalmat, és igyekszik alattvalókká tenni annak tagjait. A közoktatási rendszer újbóli átalakítása miatt átverve érzi magát a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője is.

Nem volt tanítás április 20-án azokban az iskolákban, ahol a tanárok csatlakoztak az országos sztrájkhoz. Az akkor elmaradt irodalomórákat pótolta be jelképesen a pedagógusnapon a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). A szabadtéri foglalkozást Budapest XIII. kerületében tartották meg. Kortárs írók olvastak fel műveikből az érdeklődőknek: „Nekünk, magyaroknak mi vagyunk a legfontosabbak, és ebbe senki másnak nincsen beleszólása” – olvasta Spiró György író.

A PSZ elnöke átverve érzi magát: „A köznevelési törvény módosítása ott van a parlament előtt, és mindarról, amiről úgy nyilatkozott Palkovics László államtitkár és én magam is a tárgyalások során, hogy közel állunk a megállapodáshoz, nos, ezek a megállapodás közeli dolgok nem kerültek be a köznevelési törvénybe, illetve kormányrendeletbe se. Tehát azt kell mondjam, hogy hónapokig tárgyaltunk és eredmény nélkül. Mert amit megígértek, hogy a törvénybe, jogszabályba be fogják tenni, nem történt meg” – nyilatkozta Galló Istvánné.

A törvénymódosítás megszünteti ugyan a központosítást, de az önkormányzatok beleszólását is saját iskoláik életébe. Szeptembertől a sokat bírált Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyett kisebb tankerületi központok lesznek az iskolák fenntartói. Januártól a tankerületi központok szerepe tovább nő, 2017-től az iskolák üzemeltetését is elveszi az állam az önkormányzatoktól.

„Azt látjuk, hogy tulajdonképpen, amit tettek akár ezzel a köznevelési kerekasztallal, amit létrehoztak, gyakorlatilag egy bábszínház, amelyet leginkább, a legtöbb szereplőjét kézi vezérléssel tudják irányítani. A legcsúnyább ebben, hogy még ők maguk sem veszik komolyan ennek az őáltaluk létrehozott, a kormány által létrehozott köznevelési kerekasztalnak a munkáját” – közölte Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője.

Az iskolák teljes államosítása ellen valamennyi önkormányzati érdekképviselet tiltakozik. A Miniszterelnökség vezetője a napokban megüzente nekik: jobb, ha beletörődnek a sorsukba. „Szeretném, ha világosan látnák azt, hogy az állam döntése, az végérvényes, megváltoztathatatlan. Még akkor is, hogyha az önkormányzati vezetők, egyébként közülük jó néhány képviselő-testület és polgármester a rá bízott feladatot jól végezte, jól látta el” – fogalmazott szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János.

Az egyik ellenzéki kispárt szerint Lázár János szavai egy korábbi kormányzati hazugságot lepleztek le. „Én azt gondolom, hogy ez egy egészen elképesztő folyamat, amivel szemben állunk, ugyanis a kormányzat azzal indokolta a központosítást, hogy az önkormányzatok nem képesek fönntartani a településeiken működő iskolákat, vagy a jó részük erre nem képes” – mutatott rá Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője.

A pedagógusok a tanévet demonstrációval zárják június 11-én.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!