2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Áremelést kérhetnek a taxisok az online pénztárgépek miatt

2016. április 17., vasárnap 11:50

A taxisoknak nem szeptember 30-tól hanem várhatóan csak 2017 januárjától lesz kötelező használniuk az online pénztárgépeket. A szakma megosztott abban, hogy az autók vagy a diszpécserközpontok legyenek-e bekötve az adóhatósághoz. Az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint ha a kötelezettségek mellé nem kapnak kedvezményt, kezdeményezni fogják a tarifa árának növelését.

A tervek szerint néhány hónap múlva a taxisoknak is kötelező lesz az adóhatóság rendszeréhez bekötött online pénztárgép. „Nem lesz örömünnep a kollégáim körében, ebben biztos vagyok, én sem örülök, de nem félek tőle. Senki nem szereti azt, ha közvetlenül belenézhetnek a dolgaiba, de ha véleményem szerint ezt erőlteti a pénzügyi kormányzat, akkor nagyon ez ellen nem lehet tenni, ha a kivitelezése és a finanszírozása megoldott, akkor tulajdonképpen mi vállalkozók nem tudunk mit tenni” – vélekedett Polinger Sándor taxisofőr.

Az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint az online pénztárgépek megvásárlása és azok üzemeltetése drága, éppen ezért azt szeretnék, ha cserébe kedvezményekhez jutna az ágazat. Metál Zoltán példaként az üzemanyag forgalmi adójának visszaigénylését említette. „Azokat a terheket, azokat a költségeket, amiket folyamatosan azért viseltek az ágazat és a vállalkozások, nemcsak a taxinál, hanem mindenkinél, azt előbb-utóbb ki kell fizetni. Az, hogy egy hatóságilag rögzített ár van Budapesten, az nem azt jelenti, hogy kőbe van vésve, hogy ez 100 évig így fog maradni. Természetesen, ha a költségeink folyamatosan emelkedni fognak, akkor kezdeményezni fogjuk az önkormányzatnál itt, Budapesten is a hatósági árak kiegészítését, átszámolását a tényleges költségeink vonatkozásában. Nem riogatni szeretnék senkit, hogy kitalálunk valami csillagos árat, mert nekünk a 280 forint kevés lenne, hanem egyszerűen ezeket a terheket valakinek viselnie és fizetnie kell” – mondta Metál Zoltán.

Más szakmai szervezetek viszont azt szeretnék, ha nem az autók, hanem a diszpécserközpontok lennének bekötve az adóhatósághoz. Szerintük a taxisok forgalma ugyanúgy ellenőrizhető lenne, a sofőröknek viszont kényelmesebb lenne ez a megoldás. „Ezek az egyeztetések még folyamatban vannak, és éppen ezért van az, hogy számukra egy későbbi határidőt ír elő a jogszabály. Hogyha addig kitalálunk alternatív megoldást az ő adataiknak az online módon való közlésére, akkor természetesen azt használhatják majd a taxisok, ha pedig úgy tűnik, hogy nem tudunk alternatív megoldást találni, akkor még mindig ott a pénztárgép számukra” – fejtette ki Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közlekedési osztályvezetője szerint azonban a diszpécserközpontok bekötése halva született ötlet. „Ez egy kivitelezhetetlen elképzelés. Azok a GPS alapú címkeadó rendszerek ma nem tartalmaznak és nem is rögzítenek olyan adatokat, amelyek a fuvardíjat magát nyilvántartanák, ezért nincs is mit átadni a NAV-nak. A másik, hogy ma Magyarországon több száz fuvarszervező vállalkozás tevékenykedik, erről jó, ha tíznek vagy tizenötnek van ilyen GPS alapú címkiadó rendszere, ez jelenleg elsősorban Budapestre korlátozódik. Nem minden fuvar regisztrálódik a rendszerben, hiszen a taxis vállalkozások saját fuvarokat is teljesítenek, nemcsak központtól kapottat, hanem utcai fuvarokat is teljesítenek, ezek nem rögzülnek a rendszerben” – magyarázta Dudás Zoltán.

Hozzátette: azért sem tartja megvalósíthatónak az elképzelést, mert a taxis vállalatok egynegyede nem tartozik semmilyen fuvarszervezőhöz, így az ő esetükben semmilyen adat nem jelenne meg a rendszerben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!