2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Antidemokratikus fordulatot vett a Fidesz

2017. szeptember 14., csütörtök 22:13, frissítve: csütörtök 22:39

Fodor Gábor szerint Gulyás Gergely nem ismeri világosan a történelmet.

A rendszerváltás idején még nagyon erős volt a Fidesz jogállami elköteleződése, ezért szavazta le Kövér Lászlótól Orbán Viktorig a frakció minden tagja a történelmi igazságtételről szóló törvényt 1991-ben – mondta az egykori Fidesz-tag Fodor Gábor Newsroom című műsorunkban.

A Liberálisok elnöke Gulyás Gergely keddi beszédére reagált, aki egy keddi konferencián azt hangoztatta: Göncz Árpád egykori köztársasági elnököt és az akkori Alkotmánybíróságot terheli a felelősség az igazságtételi törvény hatálybalépésének elmaradásáért a rendszerváltás után. A Zétényi–Takács-törvény azt célozta, hogy bizonyos 1944 és 1990 között elkövetett, a kommunisták által politikai okokból nem üldözött, súlyos bűncselekmények ne számítsanak elévültnek. A jogszabályra visszamenőleges hatálya miatt Göncz Árpád normakontrollt kért, az Alkotmánybíróság pedig megsemmisítette.

„Emlékszem, ott ültem a liberális Fidesz frakciójában. Egyhangúlag a liberális Fidesz azt mondta, hogy nem szavazza meg a törvényt, Kövér Lászlótól kezdve Orbán Viktoron át én is ugyanúgy nemmel szavaztunk erre. A parlamenti többség elfogadta, ezt nem árt feleleveníteni, mert sem Gulyás Gergely, sem a Fidesz korifeusai, úgy látszik, nem ismerik világosan a történelmet, hogy mi történt. A parlament elfogadta többséggel, hiszen az MDF-kormánynak akkor többsége volt. Göncz Árpád pedig előzetes normakontrollra az Alkotmánybíróságra küldte a törvényt. Tehát nem Göncz Árpád volt, aki nem írta alá, megsemmisítette, elküldte az Alkotmánybírósághoz, az Alkotmánybíróság megvizsgálta, megsemmisítette. Sólyom László volt az előadója, megjegyzem, a döntésnek” – emlékezett vissza Fodor Gábor.

A teljes beszélgetés:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!