2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Amin változtatni kellene, az minden”

2017. október 7., szombat 11:26

Azonnali lépéseket sürget az oktatásban jó néhány tanári szervezet – gyakorlatilag azokat, amelyeket a köznevelési törvény elfogadása óta folyamatosan követelnek.

Minisztériumi egyeztetés helyett a Demokratikus Koalíció pártalapítványa hívta konferenciára a köznevelési törvényt bíráló tanári szervezeteket.

„Amin változtatni kellene, az minden” – foglalta össze röviden a közös álláspontot Szüdi János. A közoktatási szakértő arról is beszélt, hogy visszaállítaná a 18 éves korig tartó tankötelezettséget, és bevezetné a 12 évfolyamos képzést.

„A 12 évfolyamos rendszerben nyilván átmenetet kell teremteni, tehát lennének olyan többcélú intézmények, amelyek valóban 12 évfolyamos módon működnének, egyébként iskolák szakmai összefogása adná ki a 12 évfolyamot, általános iskolák, gimnáziumok vagy a régi neveket mondom, szakközépiskolák fognának össze, hogy a tanulói előrehaladást biztosítani tudják” – tette hozzá Szüdi János.

A kormánypárt viszont épp ebben, vagyis a diákok fejlesztésében nem érdekelt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. „Nincsen szakmai kormányzás az oktatásban. Politikai kormányzás van, ami arról szól, hogy olyan fiatalokat, olyan állampolgárokat kell kiengedni az iskolából, akik nem kérdeznek, nem gondolkodnak, hanem dolgoznak, ha van mit, és szavaznak arra, akitől munkát kapnak” – mondta Mendrey László, a PDSZ elnöke.

A korábban jelentős tüntetéseket szervező Tanítanék mozgalom ügyvivője önálló oktatási minisztérium felállítását szeretné, és visszavonná a mindennapos testnevelést és a hittant. „A gyerekeknek a terhei egyáltalán nem csökkentek. Balog Zoltán biciklis beismerése óta sem, egy kicsikét sem” – mondta Törley Katalin.

Követeléseikből egyébként egyelőre szinte semmi nem teljesült.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!