2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Európai Híradó 04:00

Állandó nyári időszámítást szeretne a Jobbik

Hír TV

2017. október 29., vasárnap 14:40, frissítve: vasárnap 16:29

Rossz hatással van az óraátállítás az emberi szervezetre, ezért el kellene törölni – ezt állítja a Jobbik. A kormánypárti képviselők viszont nem támogatják az erről szóló határozati javaslatot. Az óraátállítás megszüntetéséhez ráadásul az uniónak is bele kellene mennie, mert a téli és nyári időszámítás váltakozását kötelező uniós szabály írja elő.

„Úgy látom, mindannyian átvészelték az óraátállítást, és itt vagyunk a sajtótájékoztatón.” Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott is utalt arra vasárnapi sajtótájékoztatóján, hogy az óraátállítás megpróbáltatást jelent az embereknek. Ennek ellenére párttársai, ahogy már korábban, úgy most szerdán is leszavazták, hogy a kérdést napirendre vegye a parlament gazdasági bizottsága. A Jobbik vetette fel, hogy Magyarországon ne legyen téli időszámítás, mert árt az emberek egészségének az évi két óraátállítás.

„A bioritmusra az emberi egészségre kimondottan rossz hatással van ez a teljesen felesleges évenként kétszeri macera. És akik különböző szívbetegségekben szenvednek, azok rendszeresen beszámolnak arról, hogy súlyosbodnak a tüneteik, hiszen a szervezet megzavarodik, és napokba telik mire helyreáll” – mondta Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az óraátállítás mellett gazdasági érveket szoktak felhozni. Az ilyenkor mindig ismertetett adatok szerint országosan egy közepes méretű város éves áramfogyasztása spórolható meg azzal, hogy kevesebbet világítanak az emberek.

Az óraátállításról a Mavirt is szerettük volna megkérdezni, de ők az egyeztetett interjút később lemondták. Ahogy az állami cég egyik képviselője fogalmazott: inkább kiválasztottak 1-2 televíziót és csak őket kívánják interjúban tájékoztatni. Arra a kérdésünkre, hogy mi alapján dőlt el, hogy kik a kiválasztottak, a Mavir kommunikációs vezetője nem tudott egyértelmű választ adni.

A nyári időszámítás kezdetét és végét kötelezően alkalmazandó EU-s irányelv írja elő, így Magyarországon is csak akkor szüntethetnék meg az óraátállításokat, ha erről az unió hozna döntést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!