2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Állami földek bérbeadása: még mindig nincs gyanúsított

2015. augusztus 23., vasárnap 12:14, frissítve: vasárnap 20:53

Tanúkat hallgattak ki, dokumentumokat foglaltak le, de gyanúsított még nincs a hortobágyi állami földek bérbeadásával összefüggésben indult nyomozásnak. A Látótér stábja március után ismét felkereste a nyertes pályázók egy részét, állatokat azonban ezúttal sem találtak a győztesek telephelyén.

A kevés legelő miatt mindennaposak a veszekedések a bihari gazdák között. A Hortobágyi Nemzeti Park 66 ezer hektár állami földet adott haszonbérletbe, az állattartás pályázati feltétel volt.

– Mit mondtál? Hogy nekem jössz, igaz?
– Ééén?! Eredjél már!
– Hát, akkor biztos én mondtam neked, b… meg! Én nem szoktam ilyen hülye dumákat elengedni!
– Neked nem érdemes semmit sem mondani, mert te mindent elferdítesz, mindent hazugságba viszel át!

A Látótérben korábban már több olyan pályázót is láthattak, akik területet kaptak annak ellenére, hogy nem rendelkeztek állatokkal. A stáb újra felkereste a nyertesek telephelyét, de jószágokat ott most sem talált.

– Kaszálni egy munkást láttam, lekaszálta a füvet.
– És mikor?
– Úúú! Vagy három hete.
– De azt mondjuk, hogy itt kecskéket tartanának?
– Ááá! Véletlenül sem. Állatot, azon a kutyán kívül semmit nem láttam.
– Komolyan?
– Komolyan, hát itt lakom! Mint ahogy önöket felfedeztem, hogy itten fényképezgetnek… Akkor csak láttam volna egy kecskét, de még egy kakast sem láttam, nem egy kecskét.

Néhány pályázó azonban azóta visszaadta az elnyert területet. „Feljelentés, meg ilyesmi, nem hiányzik senkinek. A gyerekek… az egyiket pszichológushoz kellett hordani, amilyen lejáratás ment. A másik is idegileg teljesen tönkrement, nem mertek az utcára kimenni. Aztán azt mondtam én is, hogy inkább a fene ott egye meg, mert nem éri meg! Még most is bíróságra járnak” – mondta az egyikük.

Azt nem tudni, hogy ezekben az esetekben kik kapják a hektáronkénti 70 ezer forintos területalapú támogatást. A visszaadott legelőket ugyanis ideiglenesen, augusztus 31-ig, a korábban ugyanarra a területre pályázó vesztesek használhatják, ők viszont nem jogosultak a támogatásra.

„Na most a kisördög nem alszik, és a gazdák azt feltételezik, hogy akik visszaadták a területet – mivel a múlt év szeptemberében jogosan bejelentkeztek földhasználónak a szerződés alapján –, ők májusban megigényelték a földalapú támogatást. Tehát akkor, ha ez igaz, ezt feltételezik a gazdák, akkor ez egyértelmű csalás” – mondta a Hír TV-nek egy váncsodi gazda, Rezes Gábor.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a nyertes pályázatok ötödét találta aggályosnak, a Nemzeti Nyomozó Iroda hónapok óta közokirat-hamisítás és más bűncselekmények gyanújával nyomoz. Eddig tanúkat hallgattak ki, dokumentumokat foglaltak le, de gyanúsított még nincs.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!