2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Áll a panelprogram Ózdon

Hír TV

2018. február 23., péntek 13:10, frissítve: péntek 14:22

A kormánypártok 2013-ban azt ígérték, 2020-ig az összes panel megújul. Az első Fidesz-kormány indította el a programot, amelyben a lakóházak korszerűbb energia-gazdálkodását támogatták. A pályázat keretében a 720 ezer érintett lakás felét újítottak fel.

Omlásveszélyre figyelmeztet a tábla egy lépcsőház bejáratán. Az ózdi lakótelep valamennyi házára kitették. A felhívás nem csupán elővigyázatosság, a panelek erkélyeiről folyamatosan hullik a vakolat.

– Elég nagy a probléma, mert az autók is veszélyben vannak. Van a garázsunk, és lehet látni, hogy előtte ökölnyi nagyságú betonok hullanak le – mondat Kovács István, az egyik lakó.

Az áldatlan állapotok évek óta fennállnak, és egy helyi közös képviselő szerint az ott lakóknak reményük sincs a felújításra. Angyal Béla vállalkozása 50 társasházat kezel, 30 százalékuk baleset-veszélyesnek minősül. A legfontosabb a vakolatcsere és az épületek külső szigetelése lenne, de a lakóknak nincs erre pénzük, támogatásra pedig nem számíthatnak az államtól.

– Az Otthon melege pályázat működik, viszont itt, az az igazság, hogy erre a régióra olyanok a pályázati feltételek, hogy nagyon megnövelik a költségeket. Tehát nem igazán tudunk pályázni, önerőt pedig nem tudunk annyit előállítani, amennyire szükség lenne – mondta el Angyal Béla, közös képviselő.

Az Ózd melletti Putnokon is hasonló a helyzet. Ezen a lakótelepen az ott élők szerint évtizedek óta nem történt komolyabb felújítás. A panelház oldalát leszigetelték, mellette viszont darabokban foszlik a homlokzat.

– Azért volt az megújítva, mert az önkormányzathoz is tartozik, és fel voltak már szakadva a hungarocell, hogy mondjam… kikezdte az időjárás – fogalmazott Beri József, egy másik lakó.

2001-ben a Fidesz-kormány indította el a panelfelújítási programot, amelyben a lakóházak korszerűbb energiagazdálkodását támogatták. A pályázat keretében a 720 ezer érintett lakásból 320 ezret újítottak fel. 2013-ban azt ígérték, 2020-ig az összes panel megújul.

– Tavaly tavasszal felröppent a hír, hogy újraindul a panelprogram, de ez nem történt meg. Lázár János arról, vissza kell bontani a tízemeleteseket, mert a felső emeleten túlságosan meleg van. De semmilyen olyan koncepcióval nem álltak elő, amivel gyakorlatilag tudnának segíteni a lakótelepen élők problémáin. Az energiatakarékosság jegyében az Eliost telepumpálták pénzzel, és eltüntettek rengeteg pénzt ahelyett, hogy ezt a rengeteg forrást arra fordították volna, hogy újraindítsák a programot – mondta Varga Gergő, a DK országgyűlésiképviselő-jelöltje.

A panelprogrammal kapcsolatban megkerestük az érintett települések fideszes országgyűlési képviselőjét, de Riz Gábor nem kívánt nyilatkozni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!