2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Aktuálpolitikától sem voltak mentesek a karácsonyi beszédek

2015. december 25., péntek 15:23, frissítve: vasárnap 08:07

Itthon is volt olyan egyházi vezető, aki aktuális témákra is utalt karácsonyi beszédében. Bogárdi Szabó István református püspök a politikai korrektséget, a telefontársaságokkal kötött szerződéseket, de még a Csillagok háborúját is példaként említette, mikor arról beszélt, hogy Krisztus nem verseng senkivel. Erdő Péter bíboros ünnepi szentbeszédében kiemelte: a karácsony titka átalakítja az embert. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke pedig azt hangsúlyozta: a karácsony az Isten és az ember közös gyermekvállalásáról szól.

„A karácsony az isteni irgalmasság ünnepe” – jelentette ki Erdő Péter a karácsonyi szentmiséjén az esztergomi bazilikában. A bíboros azt mondta: Jézus ingyen ajándékozott létet és életet azoknak is, akik nem érdemlik meg.

„A megtestesülésnek üzenete van számunkra. »Legyetek tehát irgalmasak, ahogy a ti mennyei Atyátok is irgalmas!« – olvassuk Jézus szavait Lukács evangéliumában. Átalakít minket a karácsony titka. Tükröt tart elénk és célt tűz ki számunkra. Ugyanakkor erőt is ad, mert nem egyedül járunk a javulás és a kiteljesedés útját, hanem velünk van Jézus, aki testvérünk, urunk és mesterünk” – fogalmazott a misén Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Karácsony
Több százan voltak a csíksomlyói kegytemplomban szenteste. A karácsonyi szentmise szónoka a megbocsátás és a kiengesztelés fontosságáról beszélt prédikációjában. Bővebben>>>

 

„Karácsonykor a csoda a jel és a jel a csoda” – erről Bogárdi Szabó István beszélt a budahegyvidéki református templomban tartott karácsonyi istentiszteleten. A református püspök beszédében azt mondta: Krisztus a bűnben elveszett, a halál fogságában vergődő emberért jött el.

„Krisztus nem kel versenyre senkivel. Nem kel versenyre sem a karácsonyfával, sem a Mikulással, sem a húsvéti nyuszival, nem kel versenyre a celebekkel, sem az ünnep utáni 50 százalékos leértékeléssel, nem szakít magának külön ünnepidőt, nem versenyez a népszerűségi mutatókkal, a politikailag korrekttel, nem köt szerződést telefontársaságokkal és nem vetekszik a Csillagok háborújával sem. Ahogy Ézsaiás próféta jövendöli róla: nem kiált, és hangját nem hallatja, eljön” – hívta fel a figyelmet Bogárdi Szabó István református püspök.

„A karácsony az Isten és az ember közös gyermekvállalásáról szól” – ezt már Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke mondta a Deák téri evangélikus templomban tartott ünnepi istentiszteleten.

„Isten már csak ilyen, nem akar, nem tud lemondani az emberről, egyik kockázatból a másikba lép, az első nagy kockázat volt a teremtés, mondhatnánk, abba is majdnem belebukott, de aztán mégiscsak megmentette az emberiséget, a jövőt az ember számára, és elindította az üdvtörténetet” – hangsúlyozta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

Karácsonykor a keresztények Jézus Krisztus születésére emlékeznek; egyben világszerte ez a szeretet, az öröm, a békesség, a család és az otthon ünnepe.

Urbi et orbi
Tiszteletet érdemelnek azok az országok és emberek, amelyek és akik részt vesznek az Európába érkező bevándorlók fogadásában. Ezt Ferenc pápa mondta karácsonyi áldásában a Szent Péter téren. Az urbi et orbi, Rómának és a világnak mondott áldásban kifejezte: minden keresztény országnak kötelessége lenne segíteni a rászorulókon. A szíriai latin pátriárka arról beszélt, hogy ha a háború véget ér, akkor nemcsak a városokat, hanem az emberek lelkét is újjá kell építeni.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!