2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Akár hétszeres fizetést is ajánlanak külföldön

2015. április 25., szombat 17:11, frissítve: szombat 18:01

Hatszoros-hétszeres fizetéssel csábítják külföldre a magyarokat az európai cégek. A budapesti Nemzetközi Állásbörzén hét ország csaknem hetvenféle állásajánlata közül válogathattak az érdeklődők. Sokan pár évre mennének külföldre, de van, aki haza sem tér. A statisztikai hivatal adatai szerint tavaly hat és félszer annyian mentek külföldre, mint 2009-ben.

Adél és férje több éven át dolgozott hajón. Kisfiuk születése után azonban inkább a szárazföldön vállalnának munkát. Két kitételük van: a vendéglátásban maradni és elmenni Magyarországról. A Nemzetközi Állásbörzén angliai és írországi munkák iránt érdeklődtek. „Most már, hogy családunk van és kisfiunk, több lehetőséget és talán egy jobb jövőt látok számára, hogyha mi ott elkezdenénk az életünket” – mondta Szabó Adél.

Az expón hét ország csaknem hetven állásajánlata közül válogathattak az érdeklődők. Az angol és német nyelvterületről érkező cégek képviselői csak azért utaztak Budapestre, hogy személyesen toborozzanak egészségügyi, vendéglátó-ipari és fuvarozási területre szakembereket vagy betanított munkásokat. A nyelvtudás és a szakmai tapasztalat minimum elvárás, de cserébe hatszoros-hétszeres fizetést ígérnek, mint amit itthon kapnának. „Átlagot nehéz mondani, de mondok pár példát. Egy felszolgáló négyszer annyit keres, egy építőipari szakmunkás körülbelül ötször annyit, és a legnagyobb különbség az egészségügyben van, tehát egy ápoló akár hétszer annyit keres külföldön, mint itt, Magyarországon” – fogalmazott Tanay Marcell, az Euwork Kft. ügyvezetője.


A vonzó nyugati béreknek sokan nem tudnak ellenállni. A statisztikai hivatal adatai szerint 2014-ben több mint 31 ezer magyar távozott legalább egy évre külföldre, hat és félszer annyian, mint 2009-ben. És összesen 280 ezren lehetnek azok, akik bejelentve tartózkodtak valamelyik európai országban. Sokan viszont kinn ragadnak – mutatnak rá az expó szervezői. Egy Angliában sofőrmunkát hirdető cégnél például havonta öt-hat magyar sofőr áll munkába. Bár sokan lecserélődnek, hatvan százalékuk végleg ott marad családjával együtt. „A minimum, amit nettóban haza tudnak vinni, az olyan kétezer font ez négy-ötszöröse kényelmesen a magyarországi viszonyoknak. Angliában pár hónap alatt tudnak annyit félretenni a sofőrök, hogy akár a családot is ki tudják hozni” – nyilatkozta Papp Ivett európai kapcsolattartó.

Külföldre túlnyomórészt a fiatalabbak mennek: a KSH adatai szerint az emigráns magyarok 44 százaléka 30 év alatti, 77 százalékuk pedig még nincs 40 éves. A legvonzóbb tartózkodási hely továbbra is Németország, az Egyesült Királyság, illetve Ausztria.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!