2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szabad Európa 11:00

Ahány miniszter, annyi válasz a halértékesítésre

2016. szeptember 20., kedd 19:32, frissítve: kedd 20:39

A földművelésügyi miniszter szerint a horgász eladhatja a zsákmányt, ha azt halastóban fogta. Hasonlót mondott a nemzetgazdasági miniszter, bár a részleteket nem bontotta ki. A Miniszterelnökség vezetője szerint viszont horgász csak feketén árulhat. A Balatoni Szövetség átvágná a gordiuszi csomót, de a javaslat elfogadására nincs esély.

Harminc éve horgásznak a dunai alsó rakparton Lajosék – engedéllyel. Ahogy eddig, úgy most is hazaviszik a halat, pedig a nemzetgazdasági miniszter szerint el is adhatnák.

– Ezt nem is hallottam.
– Nem?
– Nem. Ez tényleg így van?
– Varga Mihály azt mondta…
– Hát, én nem hallottam ilyet. Azt tudom, hogy a szabályzat, az etika szerint, a könyvben benne van, a halat még a barátomnak sem adhatom oda, nem hogy eladjam.”

Két hete mondta azt a Hír Televíziónak Varga Mihály: ha megfizetik az adót, eladhatják a kapást a horgászok. „Aki egy ilyen halat elad, annak csak a szükséges adóvonzatát kell ennek megfizetnie, akár őstermelőként, akár vállalkozóként, és akkor semmi akadálya annak, hogy a hal értékesítésre kerüljön. Tehát lényegében a szakmát horgászként tovább lehet folytatni” – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

„A horgász jelen pillanatban legálisan, az én véleményem és megítélésem szerint nem tudja bevinni az étterembe a halat, és az étteremben értékesíteni. Csak feketén” – ezt már Lázár János mondta. A kancelláriaminiszter sem tud olyan jogszabályról, amely szerint értékesíthetik a halat a horgászok. Pedig  Lázár János is hiányolja a balatoni halat a vendéglőkből. A kancelláriaminiszter ezért abban bízik, hogy törvényt szegnek a horgászok.

„Ezt remélem, hogy meg is teszik annak érdekében, hogy legyen hal az étteremben. De nem tudom a részleteket, én problémákat érzékelek a Tisza mentén, a Duna mentén és a Balatonnál is. Hogyan kerül a tiszai hal a halászcsárdába, ha nincs halászat, csak horgászat van?” – jegyezte meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A földművelésügyi miniszter szerint a tógazdaságokból, ahonnan eddig is eladhatták a horgászok a kifogott halat. „Ha bemegy a boltba, akkor halat lehet kapni, hiszen eddig is a magyarországi haltermelésnek a 80 százalékát halastavakból, tehát tógazdaságokból látták el. Horgászok abban az esetben tudnak halat értékesíteni, ha halastónak a területén horgászik, és őstermelőként erre van lehetőség, tehát Varga miniszter úr vélhetően erre gondolt. Ilyen esetben az adó és más közterhek lerovása után természetesen tudják értékesíteni” – közölte Fazekas Sándor.

A Balatoni Szövetség szerint azonban az emberek a Balatonnál a Balatonból, a Tiszánál pedig a Tiszából kifogott halat látnák szívesen a tányérjukon. Ezért egy ajánlást küldtek a minisztériumnak. „Esetleg felállítani egy felvásárló hálózatot itt a Balatonnál és a horgászok közül, akik szeretnék értékesíteni azt a fogott halat, amire neki nincs szüksége, hogy lehetősége legyen neki azt leadni, eladni. Természetesen nem olyan mennyiségről beszélünk, hogy ebből ők meg tudjanak élni” – nyilatkozta Balassa Balázs, a szövetség elnöke.

A fölművelésügyi miniszter azt mondta: nem változtatnak a törvényen, mert azt a szakmával együtt dolgozták ki, ezért úgy jó, ahogy van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!