2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A halászat beltilva, de Varga szerint horgászként is lehet folytatni

2016. szeptember 8., csütörtök 17:36, frissítve: csütörtök 18:19

Kárpótlást és átképzést ígért a nemzetgazdasági miniszter a halászoknak. Varga Mihály részleteket nem árult el. A tárcavezető szerint a szakmát horgászként is lehet folytatni, a horgász nyugodtan adhat el halat, ha megfizeti utána az adót.

Január óta nem használták a varsákat a mohácsi halászok, csónakjaik parton vesztegelnek. „A megélhetésünk a nullára csapódott. Teljes mértékben nem tudjuk, hogy mit csináljunk, még a mai napig se. Kártérítést nem kapunk, tehát semmilyen lehetőségünk nincsen, sőt kinéznek minket szinte mindenhonnan, hogy ha meghallják, hogy halászról van szó, akkor már semmilyen munkát nem akarnak adni, és teljes mértékben abszolút le vagyunk nullázva” – panaszkodott az egyikük.

A parlament a kormány javaslatára számolta fel a folyami halászatot 2016-tól. A Baja alatti Duna-szakaszon húsz család veszítette el megélhetését. Azt mondják, hogy a természetes vizekben élő halak ízletesebbek, mint a halastavakban neveltek.

„Olyan 400 ezer pecás van. Ők megfogják a halukat, de igazán Magyarországon még van sok ember, aki megenné a halat, és nem horgász. Azokat nagyon érinti, pláne a Duna mellett, a Tisza mellett. Azért halhiány van a dunai halakból. Nincsen márna, nincsen keszeg meg ilyenek, hasonlók” – mondta egy másik halász.

Az egyik mohácsi halbolt 30 éven keresztül árult folyami halakat. A tilalom bevezetése óta az üzlet forgalma 30 százalékkal esett vissza. A beszerzési árak emelkedtek, a drágulást kénytelenek a vevőkre hárítani.

„Ugye, itt Mohács a Duna mellett van, az emberek hozzászoktak a friss dunai élőhalakhoz. Ez teljesen megszűnt, nem árulhatunk ilyet. Hát próbálunk a környező tavakról beszerezni. Igen-igen nehéz, arról nem beszélve, hogy az árak is jóval feljebb mentek, a vegyes halnál, ha van egyáltalán, de alig-alig van” – árulta el a tulajdonos.

A halászati tilalom a Balatonra is érvényes. A nemzetgazdasági miniszter azt állítja, hogy a vendéglősök, ha akarnak, hozzá tudnak jutni balatoni vagy dunai halhoz.

– Keszeg, fogas az, amit nem lehet felszolgálni. Ezekkel a haltípusokkal mi van – soha nem tudnak majd az emberek enni a Balaton-parton például?
– Ez szomorú lenne, ha így lenne, azért erre most is van lehetőség, azért most is vannak olyan balatoni éttermek, ahol a Balatonból kifogott halat lehet fogyasztani. Kétségtelen tény, hogy a magyar haltermelés nem olyan mennyiségű, hogy teljes egészében lefedje a keresletet, ezért külföldről, Csehországból vagy Oroszországból is importálnak ide halat, én ezt nem tartom problémának.

Nemcsak Csehországból vagy Oroszországból, hanem Azerbajdzsánból és Kazahsztánból is érkezik keszeg a balatoni sütödékbe. A magyar–kazah kereskedelmi kapcsolatok fellendítése egyébként egy másik miniszter, Fazekas Sándor szívügye.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!