2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Aggódnak a civilek a városligeti azbeszt miatt

2016. október 28., péntek 11:08, frissítve: péntek 12:05

Nem tudni, hogy mi lesz a sorsa a Közlekedési Múzeumból kibontott azbeszttartalmú anyagnak a Ligetvédők szerint. A civilek az esetlegesen levegőbe kerülő szennyeződéstől tartanak. A mentesítéssel megbízott cég szerint biztonságos technológiát alkalmaznak, a levegő minőségét pedig folyamatosan figyelik.

A magukat Ligetvédőknek nevező civilek hónapok óta tiltakoznak a Városligetben épülő múzeumi negyed ellen. A Közlekedési Múzeum bontása közben az épületben azbesztet találtak, a rákkeltő anyag eltávolítását egy tapasztalt cégre, az Ignis Értékmentő Kft.-re bízta a beruházó Városliget Zrt. A Ligetvédők tagjai aggódnak, kérdéseikre írásban várnak választ a beruházótól. „Az Ignis Kft. nem publikált semmit magáról, hogy hova szállítják az azbesztet, milyen módon kezelik, pontosan hol, pontosan milyen jellegű azbesztet találtak” – monda Székely Balázs, a Ligetvédők aktivistája.

Az Ignis Értékmentő Kft. naponta végez méréseket, a cég vezetője szerint egészségkárosodástól nem kell tartani. Az azbeszthulladékot egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lerakóba szállítják. „A mentesítésünk teljesen megakadályozza, hogy a levegőbe bármilyen szennyezés kijusson. Ezeket a paneleket úgynevezett szálmegkötő anyaggal szereljük, roncsolásmentesen szereljük le és csomagoljuk. Így lesz elszállítva, tehát teljesen kizárható az azbeszt levegőbe jutása” – fejtette ki Fodor Csaba, az Ignis Értékmentő Kft. ügyvezetője.

A Városliget szomszédságában jelentette be Budapest első embere, hogy a Fővárosi Önkormányzat faültetési programot indít. A Ligetvédők tagjai egy láncfűrész hangját hangosították fel, és bekiabálásokkal is zavarták Tarlós István beszédét. Szerintük egyetlen fát sem kellene kivágni.

„A kiemelten kezelendő fasorokon a 27 ezer meglévő fa mellett több mint 8 ezer üres fahely található. Fő célkitűzésünk,  hogy ezt a több mint 8 ezer üres helyet új fák ültetésével töltsük ki” – hangsúlyozta Tarlós István.

A Városliget megújítása miatt egyébként több fát is kivághattak már.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!