2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Adó beszedésére használják a Google-térképet

2015. május 19., kedd 13:04

A Google térképe alapján keresnek Kaposváron olyan épületeket, amelyek után nem fizettek építményadót – ezzel a módszerrel már több mint ezer ilyen építményt talált az önkormányzat. A tulajdonosok szerint az internetes keresés alapján törvénytelen büntetést kiszabni.

Kaposváron fél éve internetes műholdtérképpel azonosítják a telkeket és a rajtuk lévő épületeket. Egyes tulajdonosok szerint ezzel a módszerrel adót kivetni törvénytelen. Egy külföldön dolgozó érintett telefonon nyilatkozott a Hír TV-nek. „Vannak mindenkinek személyiségi jogai, illetve a magántulajdonnak a védelme. Kicsit érdekesnek tartom, hogy a Google Mapsen keresztül próbálnak meg körülnézni mindenkinek a saját vagyonában. Ezek a felvételek nem azért készültek, hogy egy hatóság ez alapján büntethessen, illetve adót vethessen ki” – nyilatkozta egy kaposvári lakos.



Kaposvár jegyzője azt mondta, amióta a programot használják, több mint ezer olyan építményt – elsősorban garázst – találtak, amelyek után nem fizettek eddig adót. „A helyi adóról szóló törvény nem sorolja fel sem tételesen, sem taxatíve, hogy milyen módon lehet adatot gyűjteni. Mi egyet tartunk szem előtt: nevezetesen, hogy senki nem maradhat ki az adóztatásból. Amely tárgyak után adózni kell, azokat tessék bevallani. Aki ennek önként nem tesz eleget, az számítson arra, hogy Kaposváron felderítik ezeket a vagyontárgyakat és megadóztatják az adóalanyokat” – fogalmazott Kéki Zoltán.

Kaposváron egy garázs után évente 6300 forintot kell fizetni. A helyi ingatlanadó öt évre visszamenőleg kivethető. Így az eddig nem fizető tulajdonosoktól kamattal együtt 70 ezer forintot is követelhet utólag a város.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!