2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Földtörvény: péntekig döntést hoz Áder

2015. május 6., szerda 18:11

A jogszabályban előírt határidőn belül dönt a múlt héten elfogadott földtörvényről, miután meghallgatta a szakemberek véleményét – mondta a Hír Televízió kérdésére az államfő a Kis-Balatonnál. A 6 milliárd forintból megvalósult vízvédelmi beruházásról Áder János azt mondta: szerinte az a felelősségteljes együttműködés eredménye.

A Matula-kunyhót és a Tüskevár írójának, Fekete Istvánnak az emlékszobáját is megtekintette kis-balatoni látogatásán a köztársasági elnök. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója emlékeztetett: a mocsarak lecsapolását a Festetichek már a 18–19. században elkezdték, hogy a területet mezőgazdasági használatba vegyék. „Majd az 1920-as években a Kis-Balaton Rendező Társulat munkája következett hasonló célból. Mezőgazdasági területeket szabadítottak fel a hajdanvolt mocsárvilágból. Ezzel párhuzamosan egyébként, mondhatni, némi természetvédelmi lobby is beindult, hiszen Hermann Ottó 1891-ben egy nemzetközi madártani kongresszus résztvevőit hozta el a Kis-Balatonra” – mondta Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója.

Az államfőt kísérő földművelésügyi miniszter azt hangoztatta, 46 milliárd forint jut a következő években a természetvédelmi beruházásokra. Magyarországon mintaszerű a természetvédelem: tíz nemzeti park mintegy félmillió hektár védett területet gondoz, és évente másfél millió látogatót fogad.

Fazekas Sándor az általa kezdeményezett földtörvényről nem beszélt, amelyet az Országgyűlés a múlt héten fogadott el. Eszerint a nemzeti parkok földterületei a Nemzeti Földalapkezelőhöz kerülnek. A törvény azonban még Áder János aláírására vár.

Péntekig dönt Áder

Az államfő hozzátette: kollégái zalai látogatása idején is a törvény vizsgálatával foglalkoztak, a döntést pedig péntekig meghozza. A közismerten nagy horgász hírében álló Áder János megtekintette a Kis-Balaton területén a közelmúltban befejezett több mint 6 milliárd forintos vízügyi beruházás részeként épített hallépcsőt. „Legyen lehetőség az őshonos halak számára, hogy leívjanak, majd utána az ivadékok visszakerüljenek akár a Zala-folyóba, akár a Balatonba” – fogalmazott a köztársasági elnök.

Az új vízvédelmi rendszer magasabb vízállás esetén segít levezetni a Zala vizét is. Áder János ugyanakkor azt monda: annak a híve, hogy minél magasabb legyen a Balaton vízszintje, bár ő is tudja, hogy az alacsonyabban fekvő településeken ez problémát okozhat. „Melyik a fontosabb? A néhány napos védekezés, hogy megvédjük azt a néhány ingatlant, vagy az, hogy több százezer ember egész nyáron megfelelő mennyiségű és minőségű víz mellett tölthesse szabadidejét? Én azt gondolom, ez az utóbbi, mert a Balaton nemzeti kincs” – tette hozzá az államfő, akit a környezetügyi államtitkár is elkísért.

V. Németh Zsolt kérdésünkre azt mondta, nincs jelentős nézetkülönbség a köztársasági elnök és a minisztérium között a napelemekre kivetett termékdíj ügyében. „Nem hiszem, hogy itt valami nagyon széles szembenállás lenne. Ezt a témát nem érintettük. A termékdíjadóval a legnagyobb probléma maga a neve. Hiszen hogyha a valódi célját nézzük, akkor ez egy hulladék-újrahasznosítási járulék. Európa-szerte vannak hasonló adók” – szögezte le a környezetügyi államtitkár.

Áder János legutóbb kedden beszélt arról, hogy továbbra is hibás döntésnek tartja a napelemek termékdíját. A köztársasági elnök hozzátette: őszintén reméli, hogy a felelősök meghallják a hangját.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!