2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Áder és Orbán köszöntötte az egymilliomodik honosított magyart

Hír TV

2017. december 16., szombat 18:48, frissítve: szombat 22:09

Letette állampolgársági esküjét szombaton az egymilliomodik honosított külhoni magyar állampolgár. A vajdasági Gunarason élő Lajkó Miklóst és családját a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnök mellett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök köszöntötte. Az államfő köszöntőjében azt mondta: az egymilliomodik honosított magyar családjának minden anyaországi magyar hálával tartozik, amiért őrzik magyarságukat.

A vajdasági Gunarasról érkezett Lajkó Miklós és családja. Ő az egymilliomodik honosított határon túli magyar, aki élt a kettős állampolgárság felvételének lehetőségével. A családot Áder János köztársasági elnök mellett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök köszöntötte szombaton a Sándor-palotában.

„Ma egy gunarasi gazdálkodó, Lajkó Miklós és felesége mutatták meg, mi a magyarság. Ahogy fogalmaztak: az állampolgárság nekik érzelmi kérdés. Magyar állampolgárok szeretnének lenni, mert magyarnak tartják magukat. Magyar az anyanyelvük, magyar iskolát végeztek, és mert őseik is magyarok voltak” – fogalmazott a köztársasági elnök.

A határon túli magyarok kettős állampolgárságáról a Magyarok Világszövetsége kezdeményezett népszavazást még 2004-ben. Bár akkor az igenek voltak többségben, az alacsony részvétel miatt a referendum érvénytelen volt.

A Fidesz 2010-ben kormányra kerülve egyik első intézkedéseként megadta a határon túli magyaroknak a lehetőséget, hogy kettős állampolgárrá váljanak. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként a 2004-es referendumon a nemek mellett kampányolt, és 2010-ben sem szavazta meg a kedvezményes honosítást. A politikus ma is állítja: a Fidesznek csak a szavazatok miatt volt fontos ez az ügy, ezért elvenné a határon túliak szavazati jogát.

„Az a helyzet, hogy a kettős állampolgárságot a többség elfogadja, az ezzel együtt járó szavazati jogot pedig élesen elutasítja, és ez is a helyes megoldás” – jelentette ki a DK elnöke.

2006-ban a Fidesz kongresszusán a jelenleg külügyi államtitkárként dolgozó Mikola István szólta el magát arról, hogy mi a céljuk a határon túliaknak adott szavazati joggal. „Ha négy évre nyerni tudunk, és utána – s Martonyi János professzor úrra nézek – mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden eldőlne ebben az országban” – fogalmazott egykor Mikola. Holott a határon túliak szavazatain egy-két mandátum múlik csupán.

A honosított magyarok 2010-ben szavazati jogot is kaptak, és 2014-ben csaknem 130 ezren részt is vettek a választáson. 95 százalékuk a Fideszre szavazott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!