2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

A Wallenberg iskola bezárása ellen tiltakoztak

2015. április 20., hétfő 19:29, frissítve: kedd 07:36

Az egészségügyi szakdolgozókat képző Raul Wallenberg Szakközépiskola bezárása ellen tiltakoztak Budapesten. Az intézményben több mint ezer diák tanul, nekik az új tanévet máshol kell kezdeniük. Az iskolát tíz éve újították fel, és mivel a Közszolgálati Egyetem mellett áll, a tanárok és a diákok valószínűnek tartják, hogy az épületre a felsőoktatási intézmény tart igényt. Az intézményt fenntartó állami hivatal képviselője zárt ajtók mögött tájékoztatta a tanárokat és a diákokat a döntés okáról.

Az egészségügyi dolgozókat képző Raoul Wallenberg Szakközépiskola bezárásáról márciusban döntött a kormány, az 1100 diákot hat másik intézmény között szórják szét a tanév végén. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szomszédságában álló iskolát tíz éve újították fel milliárdokért. A tanárok úgy tudják: az épületre a felsőoktatási intézmény tart igényt.

„A Pedagógusok Szakszervezete ezt a döntést megtámadta azért, mert a köznevelési törvény előírja, hogy a döntés meghozatala előtt az érintetteknek a véleményét ki kell kérni. Itt már egy döntés úgy látjuk, hogy született: az, hogy ezt az intézményt jogutóddal meg fogják szüntetni. Erről az érintetteknek a véleményét előzetesen, mielőtt ezt a döntést kimondták, meg kellett volna hozni” – véli Galló Istvánné, a PSZ elnöke.

A diákok már megkapták az értesítést arról, hogy szeptembertől hova kell járniuk iskolába:

Csomor Krisztina diák: Az Ybl Miklós Építőipariba fogunk menni mi, egészségügyisek, és a másik két tagozat másik két szakiskolába fog továbbmenni.
Riporter: Mit fogsz tanulni egészségügyisként egy műszaki iskolában?
Cs.K.: Ezt még egyáltalán nem tudjuk, hogy hogyan fogják nekünk megadni a lehetőséget, hogy megtanulhassuk a szakmánkat.

A Wallenberg Szakközépiskolát is az állami Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tartja fenn. A központ egyik vezetője a szülőknek és a diákoknak először azt mondta, hogy az iskola sorsa még nem dőlt el, később már azt, hogy költözniük kell a tanév végén. A Hír TV kérdéseire nem válaszolt.

Riporter: Most akkor eldőlt az iskolának a sorsa?
Halász József osztályvezető, Klik: Ne haragudjon, nem nyilatkozom.
Riporter: De Halász úr, bent azt mondta, hogy el is dőlt, meg nem is dőlt el, most akkor mi az igazság?

Riporter: Nem érdemlik meg a szülők és a diákok, hogy megtudják?
H. J.: De, de... Klik sajtóiroda…
Riporter: De hát ön volt most itt az eseményen!
H. J.: Klik sajtóiroda…

Az érintettek április 30-ig véleményezhetik a kormánydöntést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!