2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

A választási bizottsághoz fordul a Hír TV a Tasó-botrány miatt

Hír TV

2018. március 26., hétfő 16:58, frissítve: hétfő 17:44

Törvénysértő módon tették ki stábunkat Tasó László vasárnapi fórumáról. A fideszes államtitkár Facebookon reagált a történtekre, kitart amellett, hogy az esemény nem volt nyilvános. A politikai nagygyűlést népszerűsítő március 23-ai bejegyzésből ugyanakkor ez nem derül ki.

A fideszes Tasó László politikai nagygyűlését plakát is hirdette Nyíracsádon. A Hír TV rendszeresen tudósít hasonló eseményekről: Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, Simicskó István honvédelmi miniszter és Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető fórumain is jelen voltunk, ahol a politikusok a Fidesz–KDNP egyéni jelöltjeként ismertették programjukat.

A kampányidőszakban tartott választási nagygyűlések mindegyike nyilvános. Ezt a választási eljárásról szóló törvény mondja ki.

„Vigyük innen ki, segítsünk!… Takarodjatok kifele!"

Tasó László vasárnap este mégis saját kezűleg intézkedett arról, hogy a Hír TV stábja ne forgathasson a rendezvényén. A politikus és a biztonsági emberek, sőt még a rendőrök is arra hivatkoztak, hogy a rendezvény zártkörű. Mivel nyilvánosan, plakátokon hirdetett politikai nagygyűlésről volt szó, amelyeken szó sem volt zártkörű rendezvényről, ez az érvelés nem állja meg a helyét – véli a Mérték Médiaelemző szakjogásza.

– Ez mindenképpen szintlépés. Ahhoz már nagyjából hozzászoktunk, hogy a fideszes politikusok megválogatják, hogy kivel állnak szóba és kivel nem, kit engednek be és kit nem. A fizikai erőszak, az azért határeset, mert ez akár bűncselekményt is megvalósíthat – fogalmazott Polyák Gábor.

A Hír TV riportere még vasárnap este panaszt is tett a rendőri eljárás ellen az illetékes kapitányságon.

Tasó László hétfői Facebook-posztjában provokációval vádolta televíziónkat. Azt azonban ő is elismerte, hogy politikai nagygyűlést tartott, amik törvényileg nyilvánosak.

Nem ez az első eset, hogy erővel akadályozzák a sajtó munkáját a választási kampányban: a 24.hu stábját a szintén fideszes Szabó Zsolt vámospércsi fórumára nem engedték be kidobóemberek. A történtek miatt a MÚOSZ is lépéseket tett.

– A rendőrséghez fordultunk, mivel azt látjuk, hogy ezeket az eseteket a jelen lévő rendőrök általában végigasszisztálják, de fogunk is egyeztetést kezdeményezni ebben az ügyben mind a rendőrséggel, mind a médiahatósággal, mert úgy érezzük, hogy az utóbbinak is lenne tennivalója – nyilatkozta Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke.

A Hír TV az eset miatt az illetékes választási bizottsághoz fordult jogorvoslatért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!