2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A fideszes képviselő sajátkezűleg távolította el a Hír TV kameráját

Hír TV

2018. március 25., vasárnap 19:36, frissítve: vasárnap 22:54

A választási jogsértéstől sem riadt vissza Tasó László – a fideszes országgyűlésiképviselő-jelölt Nyíracsádon adott ízelítőt a kormánypárti demokráciafelfogásból a Hír TV stábjának. Politikai nagygyűlését – amelynek nyilvánosságát törvény rögzíti – először megpróbálta zártnak nyilvánítani, majd a kopaszokkal dobatta volna ki kollégáinkat. Végül saját maga vette kézbe a rendfenntartást, miközben a helyszínre hívott rendőrök tétlenül nézték a kamera és a felszerelés eltávolítását.

Március 19-e óta naponta tart politikai nagygyűléseket választókerülete településein Tasó László. Nyíracsádot vasárnap estére hagyta. A művelődési házba meghirdetett fórumról a Hír TV is tudósított volna, ám a helyszínen a fideszes politikus egyik beosztottja azzal fogadta munkatársunkat, hogy nem forgathatnak. Stábunk útját kopaszok állták el, akikkel a szervezők megpróbálták kidobatni kollégáinkat.

– Ön kicsoda?
– Én H. G. vagyok a Hír TV-től.
– Az engem nem érdekel.
– Hát akkor miért kérdezte?
– Gyere, Gyuri, pakoljuk ki.
– Legyenek szívesek.

Kollégánk rendőrt hívott. A járőrnek azonban hiába mutatta a politikai nagygyűlésről szóló hirdetményt, az egyenruhás csak azt ismételgette, amit a szervezőktől hallott, vagyis hogy zártkörű rendezvényről van szó.

Az egyenruhások kiérkezése után nem sokkal feltűnt az est házigazdája, Tasó László is.

A fideszes politikus az egyik kopasszal a kamerát vitette ki, ő maga pedig a többi felszerelést cipelte ki a teremből a rendőrök szeme láttára, akik nem léptek közbe.

– Milyen tv?
– Hír TV.
– Ki hívta önöket?
– Mutatom a meghívót. Miért mászik bele az aurámba?
– Csináljanak rendet, vigyük innen.
– Ne nyúljon hozzá.
– Segítünk kivinni.
– Bocsánat, ki adott Önnek erre engedélyt?
– Egy zártkörű rendezvényről van szó, nem sajtónyilvános, menjenek el, hagyják el a termet most.

A Hír TV-nek nyilatkozó jogász szerint Tasó László és emberei választási jogsértést követhettek el – a politikai nagygyűlés nyilvánosságát ugyanis a választási eljárásról szóló törvény is rögzíti.

„Ez egy nagyon speciális helyzet, azáltal, hogy zajlik a választási kampány, választási időszak, amit a választási eljárási törvény szabályoz. Ez a rendezvény választási gyűlés – tv szerint nyilvános – vagyis oda bárki bemehet, és ebbe beleértve, fokozottan beleértve a sajtót, hiszen a sajtónak az a dolga, hogy a nyilvánosságot tájékoztassa erről” – fejtette ki Szabó Attila, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza.

Szabó Attila hozzátette: egy hasonló eljárás a sajtó munkatársaival választási időszakon kívül is a sajtószabadság korlátozásának számít.

Hiénák

Tasó László egyébként vérszagra gyülekező hiénákhoz hasonlítja a sajtót – szombaton írt erről közösségi oldalán, miután a többi közt a belize-i offshore számláról elhíresült Szabó Zsolt államtitkárral közös fórumukról is kopaszok tartották távol az újságírókat. A fideszes politikus azt is írja, hogy a kamerások rohamát méltóságteljesen viselik el, visszafogottan tűrik el, mert magasabb rendű célokért küzdenek. Ugyanakkor megjegyzi: soha nem felejtenek, és ezt az érintettek ígéretnek is vehetik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!