2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Béremelésről beszél mindenki

2016. május 12., csütörtök 20:41, frissítve: péntek 07:22

Szándék van, megegyezés továbbra sincs az egészségügyi bérek emeléséről. Az ágazatért felelős államtitkár annyit mondott egy konferencián, hogy a jövő évi többlettámogatás felét fordítanák a fizetések rendezésére. Ónodi-Szűcs Zoltán középtávú, legalább három évre szóló megállapodásra készül a szakszervezetekkel és a szakmai szervezetekkel.

Ragasztószalaggal javított köpeny, málló vakolat – a magyar kórházak mindennapjaiból rendezett mozgó fotókiállítást az egyik baloldali kispárt az ápolók napján a Blaha Lujza téren. „Orbán Viktor, Balog Zoltán és társaik semmire nem becsülik az egészségügyi dolgozókat, sem erkölcsileg, sem anyagilag nem adnak nekik semmilyen emberi támogatást. Ezt a szívtelenséget, ezt az embertelen politikát azonnal meg kell állítani” – nyilatkozta az eseményen Szabó Tímea, a PM társelnöke.

Sándor Mária, a fekete ruhás nővérként ismert ápoló szerint nincs más megoldás, csak a béremelés. „Pénzt kell a rendszerbe rakni! Először is a kolléganőket, a kollégákat megfizetni, utána nyugodtan lehet gondolkodni bármiféle átszervezésről, átépítésről. Egyre kevesebb a dolgozó, egyre kevesebb embert kell megfizetni” – mondta.

Béremelésről beszélt az egészségügyi államtitkár is – csak ő nem az aluljáróban, hanem az egyik budapesti luxusszállodában. A hotel Habony Árpád és Andy Vajna kedvelt találkozóhelye.

Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta a Figyelő című hetilap konferenciáján, hogy 80-85 milliárd forint juthat jövőre a fizetések rendezésére. Több elődjéhez hasonlóan ő is csodaszernek tartja az átszervezést. „Nem az az államtitkárság elvárása, hogy még vékonyabb WC-papírt kell venni azért, hogy az intézmény jól gazdálkodjon, egyszerűen arról van szó, hogy az intézményrendszer ma, tehát ezen értek mindenkit, a szakrendelőben dolgozótól kezdve a magánkórházig is, ma egy nagyon durva ösztönzőrendszer mentén alakítja ki a gazdálkodását, ami nem a lakosság igényeit szolgálja” – jegyezte meg Ónodi-Szűcs Zoltán.

Az állami kórházakat fenntartó központ vezetője elismerte, hogy a protekció meghatározó a mai magyar egészségügyben. „Miért abba a kórházba megy? Azért, mert a körzeti orvosnak ott volt a…, bocsánat, az alapellátás orvosának ott volt az évfolyamtársa, és ott van jó kapcsolat? Ez a magyar módi vagy a normál betegút?” – fogalmazott Németh László főigazgató.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint adminisztratív intézkedések helyett pénzre lenne szükség. „Az átszervezés, az átrendezés önmagában az alapvető meg nem oldott problémákat, nem tisztázott kérdéseket nem fogja megválaszolni” – hangsúlyozta ki Éger István.

A kórházi elfekvők felszámolása idén elkezdődik, erősítette meg az államtitkár. 2200-3000 ágy kerülhet át a szociális ellátórendszerbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!