2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

A többi ellenzéki párt szervezettségétől függhet a Jobbik győzelme

Hír TV

2018. január 28., vasárnap 19:00, frissítve: vasárnap 19:50

A néppártosodási stratégiába illeszkedett Vona Gábor szombati évadnyitó beszéde. Az elemző szerint a többi ellenzéki párt szervezettségétől függ az, hogy a Jobbik miniszterelnök-jelöltjének hangvétele és üzenetei mennyi szavazót szólítanak majd meg. A Fidesz olvasata szerint a Jobbikra nem lehet számítani.

– Vona és a Jobbik a pénzért és hatalomért mindenre képes – így reagált a Fidesz kommunikációs igazgatója Vona Gábor szombati évadnyitó beszédére. Hidvéghi Balázs úgy látja: a bevándorlás és a Soros-terv elleni küzdelemben sem lehetett számítani a Jobbikra.

– Nem kell a mellünket döngetni, nem kell hangoskodni, nem kell elszórni 22 ezer millió forintot. Csupán meg kell védeni Magyarországot. És igen, a kerítés állni fog – fogalmazott Vona Gábor szombati évadnyitó beszédében.

Az erős határvédelem mellett érvelő miniszterelnök-jelölt a többi között ígéretet tett még a korrupcióellenes ügyészség felállítására, az alacsonyabb nyugdíjak nagyobb arányú emelése és a tantárgyaktól elrugaszkodó, készségfejlesztő oktatás kialakítására is. Hasonló célokat fogalmaznak meg a kisebb ellenzéki pártok, például a Jobbiktól elzárkózó Demokratikus Koalíció is.

– Különbséget kell tenni a nagyon-nagyon alacsony nyugdíjak ügyében. Azoknál a nyugdíjaknál, amelyek még az 50 ezer forintot sem érik el, ott egy egyszeri, gyors emelésre van szükség – nyilatkozta Gy. Németh Erzsébet, a DK országgyűlési képviselőjelöltje.

Az LMP céljai a többi között a korrupcióellenes ügyészség felállításában egyeznek a Jobbikéval.

– Nekünk ez a célunk, igen, egy ilyen intézményt tudnánk támogatni. Azért is lenne szükség egy független, korrupciós ügyészségre, hogy ezeket az elképesztő korrupciógyanús botrányokat végre-valahára ki lehessen vizsgálni – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője.

Az elemző szerint a Jobbik elnöke a lehető legszélesebb kört próbálta megszólítani beszédével, és nemcsak tartalmában, de hangvételében is közelített a többi ellenzéki párttól megszokotthoz.

– Nem egy beszédtől kell várnunk a folyamatok katalizálását, de jól mutatja, hogy a Jobbik egy milyen hangvételű kampányra készül. Látható, hogy Széchenyi Istvántól Bibó Istvánig előkerült a történelmi arcképcsarnok. Egy nyugodt, mérsékelt, integratív Jobbikot látunk, amelynek viszont a témája, a hanghordozása, az általa megjelölt közpolitikai témák semmiben sem mások, mint a többi ellenzéki párté, ezért az lesz a kérdés, hogy ebben a hangulatban, amikor beállt a pártoknak a támogatottsága, befagytak a pártpreferenciák, a Jobbik hogyan tudja megkülönböztetni magát a többi párttól úgy, hogy egyetlen Jobbik-specifikus téma nincsen a zászlóshajók között – hangoztatta Böcskei Balázs, az Idea Intézet politikai elemzője.

Az elemző szerint a Jobbik sikere nagyban függ a baloldali ellenzéki pártok összefogásától. Úgy értékelt: amennyiben talpra állnak és a választók számára értelmezhető üzenetet fogalmaznak meg, akkor a Jobbik néppártosodási stratégiája nem biztos, hogy elegendő lesz ahhoz, hogy egyedüli kormányváltó erőként végezzen áprilisban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!