2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

A szürke ötven árnyalata sem segített, csődbe mentek

2015. március 18., szerda 20:36, frissítve: szerda 21:38

A szürke ötven árnyalata és Szepesi Nikolett botránykönyve sem tudta megmenteni az Ulpius-házat. A bestsellerekre szakosodott kiadó csődvédelmet kért, mert nem tudja kifizetni hitelezőit. Szakértők szerint az Ulpius elszámolhatta magát: a többi közt túl sok pénzt fektetett később eladhatatlannak bizonyult könyvekbe.

Pórul járt az, aki vásárolni akart az Ulpius-ház Könyvkiadó valamelyik könyvesboltjában. A vevőket egy tábla fogadta: leltározás miatt zárva. A zárt ajtók mögött azonban a könyvek helyett a cég tartozásait veszik sorra. Sajtóhírek szerint a kiadó 1 milliárd forinttal nem tud elszámolni beszállítói és szerzői felé, ezért kért csődvédelmet, amivel haladékhoz juthatnak a követelések kifizetésére.

„A csődvédelem azt jelenti, hogy gyakorlatilag egyfajta időnyerés, de nem rossz értelembe véve, hanem hogy azok a tartozások és követelések, amik vannak a kiadó felé, azokat az új ügyvezetés – nem azt mondom, hogy mi, mert új ügyvezetője lett a kiadónak – pár napon belül döntsön arról, hogyan lehet kifizetni ezeket a tartozásokat” – közölte Galambos Ádám, az Ulpius-ház Könyvkiadó volt kommunikációs vezetője.

Az Ulpius-ház 2013 végéig jól működött, sőt az elmúlt 5 évben 1 milliárd forint feletti árbevételt ért el, és minden évet nyereséggel zárt. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke szerint a mai helyzethez a hibás üzletpolitika vezethetett. Például az, hogy túl sok pénzt fektettek be később eladhatatlannak bizonyult könyvekbe.


„Túlságosan túlnyújtóztak, mint ameddig a takarójuk ér, többet vállaltak, mint amit a cég elbírt volna. Az Ulpius ugyanis egy nagyon nehéz piacon, a szórakoztató könyvek piacán jelentetett meg esztendőről esztendőre egyre több könyvet. Valószínűleg többet vállaltak, mint amennyit elbírtak” – vélekedett Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.

A szakember nem számít rá, hogy az Ulpius-ház bedőlése láncreakciót indít el a kiadók körében. A magyar könyvpiac az utóbbi években 3-4 százalékos forgalomnövekedést könyvelt el. Nem rendszerhibáról van szó, nem a magyar könyvkiadás vagy könyvterjesztés megroppanásának a jele ez.

Az Ulpiusnak 90 napja van, hogy megállapodjon hitelezőivel az adósság átütemezéséről, esetleg részleges elengedéséről. Ha kudarcot vallanak, elindulhat a kiadó felszámolása, ami egyet jelenthet a cég megszűnésével is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!