2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A szocialisták tiltakozása ellenére mégis felszólalt

2016. április 13., szerda 18:05

Nem vette napirendre a szegedi Cserepes Sori Piac Kft. igazgatójának a menesztését a szocialista többségű pénzügyi bizottság. Az ülésen még a több száz kereskedőt képviselő jogászt sem engedték hozzászólni. A Jobbik előterjesztésében azt kérte, hogy a jelenlegi, szerinte alkalmatlan vezető helyett a Mars téri piacot üzemeltető cég vegye át a Cserepes sort.

Az ülésre érkező kereskedők abban reménykedtek, hogy a szocialista többségű bizottság meghallgatja őket, és sikerülhet egy mindenki által elfogadható bérleti díjat kidolgozni. A csaknem kétszáz vállalkozónak április elsejétől egyoldalúan emelte meg a bérleti díjakat a nemrég kinevezett piacigazgató. A vezető visszahívását a Jobbik kérte, de a szavazás előtt nem adtak szót a képviselőnek.

A Jobbik előterjesztését a szocialisták végül nem szavazták meg. „Lehet védeni a mundérbecsületet, alpolgármester úr, de attól az igazgató úr ugyanúgy az önök pártcsaládjába fog tartozni, a Magyar Szocialista Párt pénzügyi bizottságának tagja. Ellentétben van azzal, amit polgármester úr elmondott a tavalyi közgyűlésen, hogy nem lesz itt pártkáder kinevezve. Kiválóan megtették” – mondta Tóth Péter, a Jobbik szegedi önkormányzati képviselője.

A piac igazgatója azt mondta, ő igazságos, és mindenkire egységesen vonatkozó díjszabást vezetett be. „Nekem a tulajdonosok azt fogalmazták meg kérésként, hogy egységes, átlátható díjszabást alakítsak ki. Megtettem, és ezzel felszámoltam azokat az anomáliákat, amelyek korábban a piacot jellemezték” – magyarázta Rácz Attila, a piac igazgatója.

Nógrádi Tibor, a szegedi Fidesz–LÉT frakcióvezetője azt firtatta, hogy Rácz szerint „alkalmas-e vezető beosztásba egy olyan ember, aki úgy próbál áfás számlát kiadni egy cégnél, hogy nincs a cég bejelentve az áfakörbe”. A Cserepes Sori Piac Kft. igazgatója szerint: igen.

A szocialisták az ülésen nem akartak szót adni Szabó Bálint jogásznak, akit több száz kereskedő hatalmazott fel az érdekképviseletükre. „Szeretném azt mondani, hogyha szót adunk, akkor olyannak adjunk szót, aki valós kereskedő, nem pedig ilyen álcázott képviselő” – jelentette ki a szocialista alpolgármester, Szentgyörgyi Pál.

A döntés ellen az LMP is felszólalt: „Az, hogy a csapatot képviselő fél nem kapja meg a szót, önmagáért beszél, szégyellheti magát a bizottság” – fogalmazott Szentistváni István, az ökopárt önkormányzati képviselője.

A kereskedők képviselője a baloldali városatyák tiltakozása ellenére mégis felszólalt, azt kérte a tagoktól, folytassanak párbeszédet a kereskedőkkel: „Törvénytelenül vetett ki egyébként áfás számlákat – itt van nálam –, áfás bizonylatokat az ügyvezető igazgató úr. Azt gondolom, hivatalból dolga van mind a bizottságnak, amely a tulajdonosi jogokat gyakorolja, mind a városvezetésnek, hiszen amikor április 99-i dátumra szóló bizonylatokat állít ki parkolásra, ráadásul áfásan – gondolom, ismerik ezeket a bizonylatokat –, aztán olyanokat állít ki, amelyeken se dátum, se aláírás nincs, akkor megsérti a számviteli fegyelmet” – hívta fel a figyelmet Szabó Bálint.

A kereskedők a pénteki közgyűlésen megpróbálnak személyesen Botka László polgármesterrel egyeztetni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!