2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

A szabályok betartásával kevesebben halnának meg

2016. május 8., vasárnap 12:15, frissítve: vasárnap 12:56

Az elmúlt 8 évben két és félszeresére emelkedett a kórházi fertőzések száma, évente többen halnak meg ebben, mint autóbalesetben. Az ágazati dolgozók szerint azonban a hiányosságok pótlása nem mindig pénzkérdés.

Az ÁNTSZ jelentése szerint a fekvőbetegosztályok kétharmada nem felel meg még a minimális feltételeknek sem. 100-ból 22 kórház nem tudja biztosítani az alapvető kézmosási és fertőtlenítési lehetőségeket. Illetve 100 kórházból több mint 70-ben nincs elég orvos és ápoló.

„Az ÁNTSZ ha vizsgálta volna ezeket az intézményeket, mind a 70 valahány százalékát be kellett volna zárni. Mert a jogszabályban, a törvényben előírt egészségügyi feltételeknek nem feleltek meg” – az orvosi műhibaperekre szakosodott ügyvéd szerint sokkal kevesebben halnának meg, ha végre az egészségügyben komolyan vennék a szabályokat. Ezek betartása csak részben pénzkérdés. Sok intézményben az egyszer használatos műszereket többször használják.

A Látótér stábja a kosztról is kérdezte a betegeket a kórházakban.

„Ehetetlen! Mit adtak enni? Főzelék főzelék hátán.”

Kiss László majdnem 40 éve ápoló. Annak a Sándor Máriának a munkatársa, aki tavaly óta harcol az egészségügyért. „Én úgy gondolom, hogy a minőségi betegellátás valahol ott kezdődik, hogyha megfelelő időben, megfelelő helyre, megfelelő körülmények közé, megfelelően felkészült szakemberek és megfelelő számú szakember tudja fogadni a betegeket” – mondta a Hír TV-nek Kiss.

Az egyszerű képletet Veszprémben sikerült megvalósítani – uniós forrásból. „Sokszor azt hiszi a politika, hogy beavatkozik az egészségügybe, azt hiszi, hogy egyik pillanatról a másikra megoldja a problémákat, nem jönnek a pozitív visszajelzések azonnal, és ennek következtében inkább lemond róla és óvakodik ebbe a területbe beavatkozni” – mutatott rá a problémákra Rácz Jenő kórházigazgató.

A veszprémi kórházigazgató szerint egyébként teljesen felesleges ennyi kórházat fenntartani. Első lépésben be kellene zárni párat ahhoz, hogy a többi normálisan működhessen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!