2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

A Stop Soros hatályon kívül helyezését követeli a Velencei Bizottság

Hír TV

2018. június 22., péntek 15:57, frissítve: péntek 22:51

A Stop Soros hatályon kívül helyezését követeli a Velencei Bizottság. A független alkotmányjogászokból álló szervezet szerint a kormány bevándorlásellenes törvénycsomagjának több rendelkezése is jogszabályellenesen akadályozza a civilszervezetek munkáját. Aggályosnak tartják, hogy már a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel büntetnék, véleményük szerint ez a szólásszabadság korlátozása.

Szerdán fogadta el az Országgyűlés a Stop Soros néven emlegetett, bevándorlásellenes törvénycsomagot. Ezután bűncselekmény lesz az illegális migráció támogatása, a jogellenes bevándorlás szervezéséért pedig akár börtönbüntetést is kiszabhatnak. A jogszabályt az Európa legnevesebb alkotmányjogászaiból álló Velencei Bizottság is véleményezte. A testület azt kérte, hogy amíg az állásfoglalásuk nem készül el, addig a Parlament ne fogadja el a törvényt. Csak két napot kellett volna várni, de a miniszterelnök már előre egyértelművé tette, hogy nem teszik.

– Mi lesz a Stop Sorossal miniszterelnök úr, elfogadják holnap?
– Van hozzá többség, tehát elfogadjuk.
– Nem várják meg a Velencei Bizottság állásfoglalását?
– Van hozzá többség tehát elfogadjuk.

A bizottság pénteken délután végük kiadta állásfoglalását. Ebben rögzítik: nem az a baj, hogy bűncselekmény az illegális bevándorlás segítése – mivel ezt a jogszabályok eddig is büntették – hanem az, hogy tisztességtelenül kriminalizálnak olyan tevékenységeket, amik közvetlenül nem kötődnek illegális bevándorláshoz. Ilyen, mostantól büntetendő cselekmény például ha valaki segítségképp tájékoztató anyagot oszt ki, amiből egy menedékkérő megtudhatja, milyen jogai és kötelezettségei vannak Magyarországon. Fleck Zoltán tanszékvezető jogszociológus szerint ezek a szabályok még úgy is képesek kárt okozni, ha a gyakorlatban soha nem alkalmazná a kormány.

„Nem egyszerűen azzal, hogy beindul egy büntetőjogi következményrendszer, amit beígér ez az alávaló jogszabály, hanem azzal, hogy a szervezetek környezetei olyanná válnak, félnek ezekhez a szervezetekhez fordulni, ezek a szervezetek nem kapnak pénzeket, nem tudnak támogatást szerezni. Sokan úgy gondolhatják, hogy nem legitim a működésük” – mondta.

A kancelláriaminiszter már csütörtökön érzékeltette, hogy mennyire veszik majd komolyan az állásfoglalást.

„Mi mindig örömmel vesszük, ha a Velencei Bizottság Magyarországra látogat, azt is tudomásul vesszük, ha magyar jogszabályokról – még azok elfogadása előtt – kifejti a véleményét, de ezt a tanácsadó testület nevében rejlő feladatkörnek megfelelően értelmezzük, megköszönjük, megfontoltuk, és vagy figyelembe vesszük vagy nem vesszük figyelembe” – mondta Gulyás Gergely.

Míg a Fidesz Sorosozással reagált a Velencei Bizottság jelentésére, egy másik ügyben, az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban, pénteken a magyar külügyminiszter épp a Velencei Bizottság állásfoglalását kérte számon Ukrajnán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!