2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

A stadionokra még több pénz jut jövőre

2016. április 28., csütörtök 20:04, frissítve: péntek 15:24

Gyermekétkeztetésre kevesebbet, stadionokra többet áldoz a kormány jövőre. Az ellenzék – pártállástól függetlenül – tiltakozik. Az új stadionok egyelőre nem váltották be a nézőszám emelkedésébe vetett reményeket a sportközgazdász szerint.

Az 1938-ban megnyitott kispesti stadion fejlesztésére tavaly kettő-, az idén csaknem három-, jövőre pedig újabb félmilliárd megy el a költségvetésből. Az aréna 2018-ra készülhet el – mondta a Honvéd tulajdonosa.

– 8200 fős stadion lesz, és úgy gondoljuk, hogy hatmilliárd forint körül lesz a kivitelezés.
– Ehhez önrészt kell adni, vagy az állam teljesen finanszírozza?
– Ez az állam tulajdonában lesz, nem a mi tulajdonunkban, ne legyen félreértés. […] Ugye az utolsó harminc-negyven évben az infrastruktúra teljesen lepusztult, és hát olyan szégyenletes állapotban van, hogy nem akarom mondani, hogy balkáni állapotok vannak, mert megsérteném a Balkánt – mondta George F. Hemingway.

Felújítják a kiesés szélén táncoló Vasas stadionját is, a klub vezetése a támogatási szerződés megkötése előtt nem nyilatkozik. Az idén 46 milliárdot emésztenek fel a stadion-korszerűsítések, 2017-ben az összeg 49 milliárd forintra hízik. A legnagyobb falat a Puskás-stadion, amelyre több mint 70 milliárd megy az idén és jövőre.

„A kisebb stadionok öt-hat, a nagyobb stadionok tíz-tizenöt milliárdba kerülnek. Nagyjából ennyi az áruk, tehát ez nem elrugaszkodott. Amikor úgy döntött a kormány, hogy fejleszti a stadionokat, annak az a következménye, hogy az évek során pénzt kell bele fektetni. Lesz-e jobb a futball tőle? Reményeink szerint igen, bár erre a jelek nem feltétlenül utalnak, hiszen a megépített új stadionokban sem nőtt radikálisan a nézőszám” – mondta Dénes Ferenc sportközgazdász.

A Jobbik alelnöke szerint a stadion-korszerűsítési program nem a sportról szól. „Aktív Honvéd-szurkolóként is azt mondom, hogy ezen beruházások jó részének az égvilágon semmi értelme nincsen, ha pedig értelmet keresünk bennük, akkor érdemes azt a Fidesz–KDNP-s gazdasági holdudvart megvizsgálni, amely adott esetben milliárdos nagyságrendű hasznot tud saját magának kisajtolni mindezekből” – fejtette ki Z. Kárpát Dániel.

A jövő évi költségvetés ugyanolyan pazarló, mint az idei – mondta az MSZP elnöke. „El kell döntenie a kormánynak, hogy addig, amíg egyetlenegy gyermek is éhezik ebben az országban, semmilyen presztízsberuházásra nincs szükség. Nemhogy stadionra, kormányzati pluszkiadásokra, reklám- és kommunikációs költésekre. Az első az az, hogy a társadalom úgy érezze, hogy jó kormánya van, mert őérte dolgozik. Ez a kormány önmagáért dolgozik csak. Csak a hatalomért” – fogalmazott Tóbiás József.

Bölcsődei, óvodai, iskolai gyermekétkeztetésre 2017-ben a kormány négymilliárddal kevesebbet költene, mint az idén.

Nem tudta

Fejből nem tudta megmondani az emberi erőforrások minisztériumának államtitkára, hogy a kormány mennyit szán jövőre gyermekétkeztetésre. Soltész Miklós szerint az ideinél biztosan nem fognak kevesebbet költeni rá.

– Jövőre lehet tudni, hogy a kormány mennyit fog szánni konkrétan a gyermekétkeztetésre?
– Hát ezt most így nem tudom megmondani, nincsenek itt a számok.
– De azt lehet esetleg tudni, hogy kevesebb lesz?
– Jó, nem, nem tudom. Kevesebb biztos nem lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!