2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

„A sorosozás csendben szít zsidóellenességet”

2017. július 11., kedd 22:04, frissítve: kedd 22:56

Gyűlöletet szítanak a Soros-plakátok – mondják azok a kutatók, akik a visegrádi országokban vizsgálták az antiszemitizmust. A tanulmánykötetet a Tom Lantos Intézet adta ki. A magyar származású amerikai politikusról elnevezett szervezet részben a magyar költségvetésből tartja fenn magát.

„A hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó, a holokaszt, szándékos volt, elnézést érte” – 750 ezer forintjába kerültek ezek a szavak a Jobbik egyik debreceni önkormányzati képviselőjének, aki korábban a Fideszben is megfordult. Ágoston Tibor 2014-ben, a holokauszt 70. évfordulójának évében viccelődött nyilvánosan a nácik által elkövetett népirtással. Feljelentették, a bíróság pedig jogerősen elítélte a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadásáért.

Az ilyen mondatok váltották fel a nyers antiszemitizmust Magyarországon – mondják az ELTE társadalomkutatói, akik Modern antiszemitizmus a visegrádi országokban címmel publikáltak könyvet. A kötet kiadója a Tom Lantos Intézet, amelyet az Orbán-kormány és az Egyesült Államok szenátusa hozott létre.

„Elsősorban a relativizáció az, ami megjelenik, tehát nem annyi az áldozat, nem voltak gázkamrák, ez a típusú bizonyítás, és ehhez különböző áltudományos magyarázatok kapcsolódnak. Ezek az online médiában, vagy közösségi médiában terjednek, különböző csatornákon keresztül, akár a YouTube-on is találhatóak olyan előadások, magyarra fordítva, amik ezt magyarázzák el” – magyarázta a Hír TV-nek Félix Anikó, az intézet programmenedzsere.

„Akik eleve antiszemita beállítódásúak, azok nagyon is látják az üzenetet, és nem kell másra gondolni, mint hogy egy-egy ilyen Soros-plakátra rákerült az, hogy »büdös zsidó«” – fogalmazott a könyv másik szerzője. Barna Ildikó azokkal ért egyet, akik szerint a sorosozás csendben szít zsidóellenességet. Ezen szerinte nem változtat, hogy Izraelben a regnáló hatalom külön törvénnyel akadályozná a milliárdos üzletember ténykedését.

„Ezek az emberek, ezek közéleti szereplők, ezek politikusok, akik azt gondolom, hogy nem feltétlenül csak a tudományos logika alapján működnek. Én csak azt tudom mondani, amit a tudomány alapján leszűrök, tehát ilyen fajta politikai kérdésben nem tudok állást foglalni” – tette hozzá az ELTE docense.

A kutatók szerint az antiszemitizmus a visegrádi országok közül Lengyelországban a legerősebb, a legkevésbé pedig a csehek gyűlölik a zsidókat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!