2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A rabok fotózták, hogy milyen az élet a szabadulás után

2016. április 9., szombat 13:07, frissítve: szombat 13:08

Frissen szabadult elítéltek hétköznapjairól mutatott be fotósorozatot egy civil szervezet Pécsett, a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A programot a Norvég Alap hárommillió forinttal támogatta.

Édes szabadság tetoválás a vállon, hagymás-paprikás zsíros kenyér vagy kocsmai sörözés. Többek között ilyen képeket készítettek azok az elítéltek, akik vállalták, hogy nem sokkal szabadulásuk után fotókon örökítik meg mindennapjaikat. Nyolc volt börtönlakó három hónapig készített képeket önmagáról és közvetlen környezetéről.

„Embere válogatja, hogy ki milyen választ ad arra a kérdésre, hogy: ez már a szabadság? De sok közös pont van, például a munkakereséssel sokan küzdenek, erkölcsi bizonyítvány hiányában kifejezetten nehéz. A magány vagy a család elvesztése, a kapcsolatok elhalása, illetve a párkapcsolat hiánya, vágyódás egy társra, ami mindenkinél markánsan megjelenik” – mutatott rá az „Ez már a szabadság?” projekt vezetője, Dubina Kamilla.

Az elkészült 200 fotót az egri, a kaposvári, a pécsi és a szegedi börtönben mutatják be a fogvatartottaknak, majd a városok kiállítótermeiben az érdeklődőknek.

„A program sajátossága, hogy a szabadulást követő időszakra koncentrál, és már szabadult fogvatartottakkal foglalkozik. Mindenképpen hasznos, hiszen megteremtette a fotózás alapjainak az elsajátítását. Képeken mutathatják be, melyek voltak a szabadulás örömei, esetleg buktatói” – mondta a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Dékány Zsolt.

A programot a Norvég Alap hárommillió forinttal támogatta. A szabadult elítéltek önként vállalták a közreműködést, jutalmul megtarthatták a fényképezőgépet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!