2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A polgári engedetlenségtől sem riadnak vissza

2016. március 28., hétfő 19:07, frissítve: hétfő 19:16

Csatára készülnek a Városligetet védő civilek. Zugló polgármestere megőrizte azt a láncot, amellyel 2011 decemberében tiltakozott az új választási törvény ellen a parlamentnél. Karácsony Gergely kész újra elővenni a láncot.

Március 17-én kezdték volna kivágni a fákat a Városligetben a Magyar Zene Háza építéséhez. A hírre csakhamar a helyszínen termettek olyan civilek és politikusok, akik ellenzik a múzeumi negyed tervét. Köztük volt a második Orbán-kormány környezetvédelmi államtitkára, Illés Zoltán is, aki nekilátott elbontani a munkálatokat eltakaró ponyvát.

A civilek nem hagytak fel a tiltakozással, a Magyar Zene Házának területén kivágott farönkökkel torlaszolták el a bejáratokat, és 24 órás riadóláncot hoztak létre. „Arra készülünk, hogy itt csata lesz. Ezt a helyet be akarják venni, de ez a hely a mienk: ahogy a liget a mienk, ahogy a város a mienk, és ahogy az ország a mienk” – mondta Gayer Zoltán, a Ligetvédők alapítója.

A közelmúltban ismert építészek, művészek, közírók petícióval fejezték ki nemtetszésüket a Városliget beépítése miatt. „Semmibe vették a Levegő Munkacsoport és az Ipsos reprezentatív és szignifikáns közvélemény-kutatását, amelynek az értelmében a budapestiek háromnegyede nem akarja, hogy beépítsék a ligetet” – fogalmazott Pákozdi Imre aktivista.

A húsvéthétfői pikniken részt vett Zugló polgármestere is. „Én minden eszközt legitimnek érzek a ligetet megóvandó. Már többször részt vettem polgári engedetlenségi akcióban, meg is vannak azok a láncaim, amelyeket még 2011-ben a Parlament előtt használtunk, úgyhogy ha kell, újra használni fogom” – nyilatkozta Karácsony Gergely.

A városligeti múzeumi negyedre 200 milliárd forintot szán a kormány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!