2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A növényeket sem kíméli a hőség

2015. augusztus 11., kedd 18:19, frissítve: kedd 19:06

A tikkasztó hőség nem kíméli a növényeket sem. A kukoricából akár a termés felét is elviheti a kánikula. A tűzoltóknak nem a meleg, hanem a vízhiány okoz gondot. Már több mint egy hónapja van életben a tűzgyújtási tilalom, de ez az erdőkre, nemzeti parkokra vonatkozik, a kerti sütögetésekre nem.

Fodor Szilveszter 80 hektáron termeszt búzát és kukoricát Ásotthalom mellett. A nagy szárazság miatt inkább kivágják a kukoricát, és a teheneknek adják oda. Öntözésre nincs pénzük, a közelben pedig csatorna sincs, amelyből vizet vehetnének. „Nagyon felsült, már korábban elkezdtük kivágni, és így még tudjuk értékesíteni, mert a tehenek így megeszik még, de ha teljesen megszárad, akkor már... hát, akkor is megeszik, de akkor már nem annyira tetszik nekik” – mondta a termelő.

Az agrárkamara Pest megyei elnöke szerint az aszály miatt akár 40-50 százalékos terméskiesés is lehet a kukoricánál és a napraforgónál. „Elég súlyos kiesésekről tudok beszámolni. A napraforgónál talán nem is annyira, bár egyes vidékei a megyének igen komoly aszálykárt szenvedtek. Gyakorlatilag május óta alig volt csapadék, vagy néhány milliméter. A napraforgónál 30 százalék körüli, a kukoricánál már 50 százalékos kiesést is jeleztek bizonyos területeken. Ezeknek a felmérése most van folyamatban” – mondta Péter Mihály, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

A szárazság miatt tűzgyújtási tilalom van érvényben július 3. óta. A katasztrófavédelem szóvivője szerint a szárazság jelenti a legnagyobb gondot. „Nagyon fontos tudni, hogy a tűzgyújtási tilalom elsősorban az erdőkre, a fásításokra, ezeknek 200 méteres körzetére, valamint az erdőkben kijelölt tűzrakó helyekre vonatkozik, de fokozott figyelemmel kell lenni akkor is, amikor olyan helyen gyújtanak tüzet, vagy olyan időben, amikor ez jelenleg is engedélyezett. Ezek a helyzetek lehetnek például a kerti sütögetés, a grillezés, hiszen ez most sem tiltott. Viszont a szárazság miatt fokozott figyelemmel kell lenni, gondoskodni kell arról, hogy mindig legyen megfelelő mennyiségű oltóvíz vagy oltóanyag, és soha egy percre se hagyják felügyelet nélkül a meggyújtott tüzet” – hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Hajdú Márton.

Idén eddig 6500 szabadtéri tűzesethez riasztották a tűzoltókat. Legutóbb Kiskunhalas mellett keletkezett nagyobb kiterjedésű erdőtűz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!