2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

A NAV szerint Semjén luxusvadászata nem illetékköteles

Hír TV

2018. április 23., hétfő 12:37, frissítve: hétfő 16:59

Illetékfizetési kötelezettsége keletkezhetett Semjén Zsoltnak a svédországi vadászatai után - ezt mondja a Hír TV-nek nyilatkozó adószakértő. Az ügyben a Transparency International tett bejelentést az adóhatóságnál, ám a NAV állásfoglalása szerint az ajándékba kapott szolgáltatás illetékmentes. A közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezet ugyanakkor rendőrségi feljelentést is tett, hiszen szerintük hivatali visszaélés gyanúját is felveti az, ha a miniszterelnök-helyettes egy olyan vállalkozótól fogad el ajándékot, aki állami támogatásokat nyert el az elmúlt években.

A kampányhajrában írt a Magyar Nemzet a KDNP elnökének vadászatairól. Az írás szerint Semjén Zsolt 2012 és 2017 között ötször volt Svédországban vadászni és az utakat egy állami támogatásokat is elnyerő vállalkozó, Farkas József fizette neki.

Én azt nem engedhetem meg magamnak, hogy én egy külföldi vadászutat finanszírozzak. Megjegyzem egyébként, hogy a feleségem aztán meg végképp nem engedné. szóval meg is nézhetném magam. Hogyha én tudnék sem adhatnék pénzt egy külföldi vadászatra - magyarázkodott korábban Semjén.

A közpénzek átláthatóságáért küzdő Transparency International szerint azonban a miniszterelnök-helyettes szabálytalanul járt el akkor, amikor ezt a ajándékozást nem tüntette fel.

Olyan adóköteles, illetékköteles jövedelemről van szó, amit be kellett volna vallani. Egyrészt az adóhatóság felé az adóbevallásban, másrészt ezt látnunk kellene a vagyonnyilatkozatban - mondta a szervezet jogi igazgatója, Ligeti Miklós.

A Transparency International ezért az kezdeményezte a vagyonnyilatkozat korrigálását az országgyűlés szakbizottságánál, ám az elutasította ezt.

Az ingyenes ajándékoknál előfordul az adómentesség. Ebben az esetben azonban illetéket kell fizetni utána, ami még magasabb: a jövedelemadó 15 százalék, az ajándékozás illetéke 18 százalék. Tehát mindkét eset azt jelenti, hogy milliós közköltség, közteher fizetési kötelezettség és bevallási kötelezettség is terheli Semjén Zsoltot - folytatta Ligeti.

Nem így értelmezi a vonatkozó jogszabályokat a NAV. A Hír TV-nek küldött levelükben ugyanis azt írják: A szolgáltatás ajándékozása nem illetékköteles vagyis nem is keletkezhetett köztartozása Semjén Zsoltnak.

A Hír TV-nek nyilatkozó adószakértő azonban szakmaiatlannak tartja a NAV érvelését.

Itt ugye arról van szó, hogy egy vadászaton vesz részt valaki, ketten vesznek részt rajta, de egy ember az, aki kifizeti ennek az ellenértékét, tehát tulajdonképpen pénzt juttat neki. Ebben a NAV-állásfoglalásban több csúsztatás is van, mert nem csak azt állítja teljesen valótlanul, hogy a szolgáltatás-ajándékozás az illetékmentes - mondta Angyal József.

Az adószakértő szerint egyértelmű, hogy illetékköteles az ajándékba kapott vadászat. Az illeték pedig az adóval ellentétben nem évül el, így Semjén Zsoltnak mindenképp be kell fizetnie a több milliós vadászatok összegének a 18 százalékát, amennyiben az adóhatóság ezt a jövőben mégis megállapítja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!