2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A NAV-elnök támogatja, hogy ne adózzanak a sportolók után

Hír TV

2017. november 2., csütörtök 15:51, frissítve: csütörtök 15:58

Az adóhatóság elnöke is támogatja a sportklubok tehermentesítését: a Mezőkövesdi fociklub elnöke, Tállai András is kiállt amellett, hogy a sportolók után fizetendő ekhót és a klubok iparűzési adóját is elengedjék. Az ellenzék nem támogatja, hogy millióktól essen el a költségvetés.

„Én egyéni országgyűlési képviselő vagyok már ötödik ciklusban, már 20 éve. Ön nyerte-e már egyéni körzetet? Még nem.” Személyeskedés és foghíjas padsorok: több adótörvény módosításáról is vitát tartottak csütörtökön a parlamentben.

A fideszes Tiba István javaslatával a sportolóknak kedvezne: elengedné az iparűzési adót, és még az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást – más néven ekhót – sem kellene fizetni a munkáltatónak a sportolók után. A kormánypárti képviselő, aki a labdarúgó NB I-es balmazújvárosi klub elnöke is, mindezt a sport jótékony egészségügyi hatásával indokolta.

Az adóhatóság elnöke egyetért a módosítással. Tállai András – aki a mezőkövesdi klubot is vezeti – a javaslatot röviden kommentálta: „A kormány támogatja. Köszönöm!”

Az MSZP-s Mesterházy Attila nem érti, milyen kapcsolat lehet a milliós fizetések adómentesítése és a sport egészségmegőrző szerepe között, továbbá azt sem, hogy miért csak a sportvállalkozások kaphatnának ilyen kedvezményt.

„Lehet, hogy érdemes lenne erről egy komolyabb egyeztetést tartani, hogy még milyen ágazatok lehetnek – remélem, az alkotmány szellemének megfelelően – egy ilyenfajta kedvezményre jogosultak. Hiszen nemcsak kizárólag a sport meg a foci – az meg különösen nem – bír ilyen nemzeti értékkel, ami ahhoz kell, hogy egy ilyen kedvezményt kaphassanak” – mondta a szocialista képviselő.

A jobbikos Szilágyi György az iparűzési adó elengedésével kieső települési bevételeket tette szóvá, a javaslatot pedig vállalhatatlannak tartja. „A magyar sportéletben megfigyelhető ellentmondásos jelenségek csak tovább erősödnének a javaslat elfogadásával, a profi sport és azok, akik ebből üzletet remélnek, tovább erősödnek. Ezzel szemben az amatőr sport, aminek a társadalmi és egészségügyi hatásai messze túlmutatnak a profi sporton, továbbra is versenyhátrányban marad, sőt a hátránya fokozódik” – fejtette ki aggályait a jobbikos képviselő.

Az LMP képviselője szerint: a Fidesz a sportot pénzmosodának használja és politikai kifizetőhellyé silányította. Schmuck Erzsébet megtiltaná hogy a politikusok sportvezetői tisztséget is betölthessenek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!