2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A napi egyszeri meleg étkeztetést szeretnék elérni

2015. szeptember 26., szombat 19:31, frissítve: szombat 20:08

Törvényi garanciát szeretne egy civil szervezet a gyerekéhezés megszüntetésére. A Nemzeti Minimum Alapítvány a napi egyszeri meleg étkeztetést szeretné elérni a mélyszegénységben élő gyerekek számára. Ehhez a politikai pártokkal is egyeztettek már. Szombaton pedig koncertet szerveztek a gyerekéhezés felszámolásáért.

Bűvész tartott előadást gyerekeknek a Papp László Sportarénában. A Nemzeti Minimum Napjaként hirdetett eseményre kétezer olyan gyereket hívtak meg a szervezők, akik mélyszegénységben élnek és még sosem jártak Budapesten. A statisztikák szerint Magyarországon csaknem 40 000 gyermek éhezik rendszeresen.

„Az, hogy egy családnál előfordul, hogy dönteni kell a kórházlátogatás és az aznapi betevő között, az, hogy gyerekekkel előfordulhat, hogy nyári szünetben, amikor az iskolai étkeztetés nem működik, akkor nem látnak meleg ételt, akár három hónapon keresztül, akkor bőven elég, hogy bennem indulatok keljenek, melyeket nyilván próbálok transzponálni és feloldani ezekben a vállalásokban” – mondta Novák Péter, a Nemzeti Minimum rendezője.

Az esemény ötletgazdája azt szeretné, hogy a parlament hozzon törvényt a gyerekéhezés megszüntetésére. „Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a költségvetési szabályokat olyan módon kialakítva terjessze az Országgyűlés elé, amely lehetővé teszi minimum napi egyszeri meleg étkezés biztosítását, minden olyan kiskorúnak, és a magzat fejlődése érdekébe megfelelő táplálkozást biztosít minden olyan várandós anyának, aki Magyarországon tartózkodik, de akár tartósan, de akár átmenetileg vagyoni, jövedelmi vagy egyéb élethelyzetéből adódó okból ehhez nem jut hozzá” – jelentette ki Horgas Péter, a Nemzeti Minimum Alapítvány programvezetője.

A rendezvényen számos zenekar és előadó is fellépett. A belépő ezer forint volt: ennyibe kerül egy kétgyermekes család napi minimum étkezése. A rendezvény költségeinek levonása után a maradék pénzt egy krízisalapba fizetik.

Az eseményt nem hagyták ki a baloldali politikusok sem, akik a kormányt okolják a kialakult helyzetért. „A gyerekéhezés problémája meggyőződésem szerint Magyarország szégyene” – mondta a PM-es Szabó Tímea. „Ott kezdődnek a problémák, hogy Magyarországon most már hosszú ideje keservesen hiányoznak munkahelyek” – vélekedett az LMP-s Szél Bernadett. „Hogy tud az óvodában, meg az iskolában az a gyerek teljesíteni napról napra, amelyik nem lakik jól” – tette fel a kérdést a szocialista Bangóné Borbély Ildikó. Az eseményen megjelent politikusok azt hangoztatták, hogy a gyermekéhezést 10-20 milliárd forintból meg lehetne oldani.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!