2022. 09. 27. Kedd Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

A munkavállalók nettó bére csökkenhet a kafetéria átalakítása miatt

Hír TV

2018. június 26., kedd 08:03, frissítve: kedd 09:43

Nem közeledtek az álláspontok a kafetéria-rendszer átalakításáról szóló pénzügyminisztériumi egyeztetésen. Erről a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke beszélt a Hír TV-nek. Kordás László szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány a kedvezmények közül csak a SZÉP-kártyát kívánja megtartani a kedvező adózással. A szakszervezeti szövetség ezért a parlamenti pártokkal és az érintett bizottságokkal is egyeztetne a javaslatokról.

A múlt héten derült ki, hogy jövőre a SZÉP-kártya marad az egyetlen, kedvező adózású kafetériaelem. A Bokros-csomagnál is súlyosabb megszorításnak tartja a rendszer átalakítását Korózs Lajos. A szocialista politikus a parlamentben vette sorra a megszűnő béren kívüli juttatásokat, majd nevetségesnek nevezte, hogy a javaslat kidolgozása után hívták egyeztetni a szakszervezeteket.

„Egy felelős kormány a költségvetési törvény benyújtását megelőzően tárgyal az érdekképviseletekkel, az érdekvédelmi szervezetekkel, legyen szó a munkavállaló szervezetekről, vagy a munkaadói szervezetekről. Sajnos az Orbán-kormány nem így tett, hiszen előbb elfogadta a költségvetési törvényt, majd benyújtotta a parlament elé, és ahogy hallom, ma délután 16 órakor óhajt leülni egy kávéra a szakszervezeti vezetőkkel. Ne legyen kétségünk az ég világon semmibe nem fognak engedni, ugyanis ezeknek a tárgyalásoknak nem ez a természete” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A kafetéria rendszere korlátozta a munkavállalók fogyasztását – ezzel magyarázta Tállai András a juttatások átalakítását. Az államtitkár hangsúlyozta: a SZÉP-kártyán levő juttatások megmaradnak, ami továbbra is élénkíti majd a belső turizmust.

„Azt láthatjuk, hogy nem az utalványok irányába mentek el a munkáltatók, hanem a készpénz kifizetési rendszer irányába. Azt mondjuk most mi ki, ez a kormány gondolkodása, hogy az elvégzett munkáért tisztességes bért kell kifizetni, ami semmilyen formában nem korlátozza a munkavállalók fogyasztását, mert bizony ezek a kafetéria-juttatások, igen is korlátozták” – fogalmazott az államtitkár.

„Egy maradhat, most ez a szlogen” – így jellemezte a juttatásokkal kapcsolatos pénzügyminisztérium egyeztetést a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás László szerint az intézkedéssel csökkenni fog a munkavállalók nettó bére.

„Felméréseink szerint azt tudom mondani, hogy a fele a munkáltatóknak, illetve azoknak a munkavállalóknak, akik élvezik a kafetériát, azoknak a jövedelmük csökkenni fog. Hiszen nem fognak hozzányúlni a munkáltatók, viszont az adóterhe nő, ennek a juttatási formának. Ilyen értelemben a nettó keresetük, vagy jövedelmük a dolgozóknak csökkenni fog. Mi ezt nem szeretnénk, hogy ez így legyen, ezért az olyan fontos társadalompolitikai célok, mint a lakhatás, a családhoz kötődő jövedelmek, különböző jövedelemtranszferek, ezeknek a reálértékékének, illetve a nettó értékének a megtartása a cél” – nyilatkozta a Hír TV-nek Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség a parlamenti pártok frakcióvezetőivel és az érintett országgyűlési bizottságok elnökeivel is egyeztetne a béren kívüli juttatások többségének megadóztatásáról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!