2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A Miniszterelnökségig érhetnek a „Voldemort-ügy” szálai

,

2016. augusztus 5., péntek 19:12, frissítve: vasárnap 07:25

A Miniszterelnökségig érhetnek a fideszes Mengyi Rolandhoz kötődő legújabb korrupciógyanús ügy szálai. A 168 óra oknyomozó újságírója a Hír TV-nek azt mondta: Lázár Jánosról és Csepreghy Nándorról is szó van az általa megismert lehallgatási jegyzőkönyvekben. Mengyi Roland jogi képviselője viszont állítja, a fideszes politikus ártatlan, bár azt elismeri, hogy ismeri az érintett vállalkozókat és találkozott is velük pályázati ügyben.

„Most öt, ha lezárják, még öt, vagy így, vagy sehogy!” – a nyomozati iratok szerint egy tiszaújvárosi olasz étteremben tette egyértelművé a vállalkozóknak a Fidesz borsodi erős embere, hogy hogyan nyerhetnek.

A 168 óra nyomozati iratokra hivatkozva írt arról, hogy Mengyi Roland a gyanú szerint 10 millióért ígért nyertes pályázatot. A kenőpénzt alkotmányos költségnek nevezte. A Voldemort nagyúrként emlegetett Mengyei Roland azonban nem az egyetlen politikus, az ügy szálai a Miniszterelnökségig érhetnek. A lehallgatási jegyzőkönyvekben ugyanis Rajnai Attila szerint többször elhangzik Lázár János kancelláriaminiszter és Csepreghy Nándor miniszterhelyettes neve is.

„Úgymond a civil szereplők, tehát a kisemberek, akik szeretnének pályázati pénzhez jutni és lobbiznak, ők azért rendre azt hallják Mengyi úrtól vagy Mengyi úrnak a kapcsolattartójától, hogy hát ezt meg kell beszélni L-lel, egyeztetni kell a nagy emberrel. Elhangzik még olyan is a vallomások szerint, hogy a bólogató kutyával, de hát ezek ugye utalások. Később a lehallgatott beszélgetések során meg már el is hangzanak nevek, főleg a pályázatíró hölgy részéről, hogy »intézem, nyugi van, most voltam zsúron Nándinál, és sínen van a dolog«” – fogalmazott Rajnai Attila a Hír TV-nek.

Az iratok szerint ennél a tanácsadó cégnél dolgozott a pályázatíró, B. Szilvia, aki egyébként előzetes letartóztatásban van. Az ügyben érintettek állítólag többször is találkoztak itt, a kft. irodájában. A cég ügyvezetője nem állt kamera elé.

– Azt mondta a titkárnő, hogy csak ő van itt. Ő meg erre alkalmatlan.
– És tudnánk vele beszélni esetleg, hogy ügyvezető úrral mikor tudnánk találkozni, vagy hol, vagy bármi ilyesmit?
– Nem fog lejönni hozzátok.

Az iratokból szerint Mengyi nemcsak a pályázat elnyeréséért kért kenőpénzt, hanem állítólag azt is részletezte, hogy később, a már elnyert támogatásból mennyit kell visszaosztani. A fideszes politikus tagad, de csak ügyvédjén keresztül nyilatkozik.

– Ezek megtörténtek, ezek a találkozók, csak mondom, hogy bűncselekmény elkövetése nem történt a részéről .
– Világos. Ha megerősítette ezeket a találkozókat, akkor milyen ügyekben találkoztak?

– Abban az ügyben találkoztak, hogy pályázat kiírása történt, erre a pályázatra jelentkeztek ezek a személyek.
– Ezért kellett találkozzanak ezzel a fideszes képviselővel?

– Igen, igen, hiszen ő ennek a területnek a gazdája, tehát ő ezt örömmel vette.

A Miniszterelnökség államtitkára, Csepreghy Nándor jelenleg külföldön van, munkatársa szerint elérhetetlen.

– Sajnos nem tudom adni miniszterhelyettes urat, szabadságát tölti, hétfőtől lesz elérhető. Nem tudom, esetleg e-mailben próbálja meg.
– És semmilyen telefont nem vitt magával külföldre, amelyen esetleg el lehetne érni?
– Nem.

Az ügyben indult nyomozást az adóhatóság egy hónapja azért adta át a Központi Nyomozó Főügyészségnek, mert mentelmi joggal rendelkező személy is érintett lehet. Az ügyészség azonban nem mondott részleteket.

„Nem változott tegnap óta az álláspont, úgyhogy nem kívánunk nyilatkozni ez ügyben és nem kívánjuk a 168 óra állításait kommentálni” – mondta Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője.

Az ügyben eddig öt embert gyanúsítottak meg különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás miatt. A pályázatíró és a közvetítő tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el. Az uniós pénzekre pályázó civilek viszont beismerő vallomást tettek, szabadlábon védekezhetnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!