2024. 06. 19. Szerda Gyárfás napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

A médiahatóság elnökét hidegen hagyja a kormánykritikus sajtó kizárása

Hír TV

2018. május 24., csütörtök 22:04, frissítve: csütörtök 22:34

A magyar médiahatóság elnökének ingerküszöbét nem éri el egyes orgánumok kizárása egy közpénzből finanszírozott nemzetközi konferenciáról. Az Európa Jövője elnevezésű rendezvényen Vaclav Klaus volt cseh elnök, a V4-ek szorosabb és határozottabb fellépését sürgette.

A volt cseh elnök szerint a Visegrádi Négyeknek bátrabbnak kellene lennie a térséget érintő kérdésekben. Vaclav Klaus szerint a migrációs válság idején sikerült a határozott közös álláspont kialakítása és képviselete, de ez sem azelőtt, sem azóta nem történt meg.

„Valami történt itt Európában, itt Közép-Európában, itt a társadalmainkban. Ahogy én látom, a legfontosabb téma az, hogy nem helyes azt mondani, hogy kis ország, mondjuk úgy, közepes méretű ország korábban passzív szemlélője volt a geopolitikai folyamatoknak. Az európai elit pedig megpróbált játszani velünk. Ez az ország elkezdett aktívan cselekedni, és ez Magyarország” – hízelgett a cseh elnök.

Az Európai Unió hidegháborús projektre jött létre, de mivel ennek vége, az EU-nak is meg kell újulnia – erről a Terrorháza múzeumot igazgató történész beszélt. Schmidt Mária úgy látja a rendszerváltás után Nyugat és Kelet-Európa nem egyesült, hanem Magyarországot becsatlakoztatták Nyugat-Európába. A migráció kapcsán hozzátette: a német kancellár akarja a kötelező kvótát Magyarországra erőltetni.

„Dönthet-e a német kancellár önhatalmúlag és Európa nevében és a mi nevünkben, anélkül hogy előzetesen velünk megbeszélte volna és konzultált volna erről? Ránk kényszeríthet-e kötelező kvótákat vagyis Európa még egyenrangú nemzetek szövetsége-e, vagy a németek a mi nevünkben, anélkül hogy előzetesen velünk megbeszélte volna és konzultált volna erről velünk, ránk kényszeríthet-e kötelező kvótákat, vagyis Európa még egyenrangú nemzetek szövetsége-e, vagy a német birodalomé?” – tette fel kérdést Schmidt.

A közpénzből szervezett konferencia körüli hírverést növelte az is, hogy a kormánykritikus újságok és televízió csatornák munkatársai – helyhiányra hivatkozva – nem regisztrálhattak az eseményre.

Karas Mónika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke nem kommentálta a történteket.

– Mit szól hozzá?
– Én azt gondolom hogy én egy megnyitóra jöttem, egy nemzetközi természetfilm fesztiválra. Ezzel kapcsolatban van kérdése? A rendezvénnyel kapcsolatban várom a kérdését.
– Nekem ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Ha Önt megkérdezték volna mit mondott volna?
– Köszönöm szépen!

V4-es rendezvény sztárvendége Donald Trump egykori kampányfőnöke Steve Bannon volt. Az ő előadását azonban csak a helyszínen tartózkodó vendégek élvezhették. Az internetes közvetítés leállt, a szervezők ugyanis az előadások szünetében jogtalanul felhasznált zenéket használtak fel. Ezt a kancelláriaminiszter már úgy értelmezte, hogy a Youtube korlátozta a sajtószabadságot.

A sajtó egy részének kitiltását a kancelláriaminiszter úgy kommentálta hogy nem szervezője az eseménynek. „Amit én igazán elfogadhatatlannak tartok az az, hogy a Youtube letiltotta az oldaláról ezt az előadást. Mindenki követhette volna és tudósíthatott volna, együtt lépjünk fel a sajtószabadság Youtube-on való korlátozása ellen” – mondta a Gulyás Gergely.

A Várkert Bazárban tartott rendezvényt Schmidt Mária alapítványa valamint a kormányközeli Századvég tanácsadó cég több mint 550 millió forintból szervezte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!