2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A közmunkásokon spórolna a kormány

2017. május 21., vasárnap 10:27, frissítve: vasárnap 11:49

Több hátrányos helyzetű település is bajba kerülhet, mert a kormány a választás évében elvonná a közmunkára szánt forrás harmadát – sok családnak így semmilyen jövedelme sem maradna. A kormány a jelenlegi kétszázezres bázisnak a negyedével csökkentené a közmunkások számát – az ötvenezer érintettnek a versenyszférában kellene elhelyezkednie.

Az 1900 fős Heves megyei Kömlő lakosságának közel ötöde közmunkás, így tavaly senki sem élt segélyből a faluban. Ha a közmunka eltűnne, sokaknak semmilyen jövedelme sem maradna. Ráadásul a törvény szerint a huszonöt éven aluliakat egyáltalán nem lehetne felvenni.


Túró Tamás ezzel kapcsolatban arról beszélt, Komlőn gyakori, hogy a fiatalok hamar házasodnak, és gyereket vállalnak. A polgármester kifejtette, nekik úgy próbálnak segíteni, hogy a gyesen lévőket is bevonják a közmunkába, ha a gyermekük elérte az egyéves kort.

Turó Magdolnának is ez az egyetlen lehetősége a munkára. A kétgyermekes nő azt mondta, az élettársa kőművesként dolgozik, ők csak így tudnak elhelyezkedni, mivel szakmájuk sincs. Hozzátette, ugyan a közfoglalkoztatáson belül volt már takarító tanfolyamon is, de az nem sokat ér.

Sok helyen nem is várják meg, ameddig a kormány határoz a létszámcsökkentésről. A Borsod megyei Halmajon például már jóval a költségvetési törvény elfogadása előtt megfelezték a közmunkások számát. 

Sok településen a fejlesztés vagy legalább a karbantartás egyetlen motorja volt a közmunka. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ráadásul valószínűleg nem a munkaerő lesz az egyetlen veszteségük. „Azért a költségvetés sem olyan erős, mint ahogy ezt elmondják. Nagyon ki van centizve, és  ha ilyen jellegű pénzekre szükség van, akkor még van az az önkormányzati kassszakulcs, amivel ki lehet nyitni az önkormányzatok pénzét”. 

Az elmúlt években felpumpált közfoglakoztatási lufi leeresztésének a negatív gazdasági hatásaival is számolni kell – teszi hozzá a közgazdász. „Amikor arról beszélünk, hogy Magyarországnak romlik a versenyképessége, ezt persze eszem ágában sincs a közfoglalkoztatásra visszavezetni, nem egy egytényezős ok, de az is szerepet játszik benne, hogy a közfoglalkoztatottak, tehát a rendkívül alacsony termelékenységgel dolgozók részaránya a foglalkoztatottakon belül növekedik, és ezzel a termelékenységet valamelyest szintén csökkentette”.

Az új költségvetési törvény a közfoglalkoztatásra szánt forrás harmadát, százmilliárd forintot vonna el, és minden tizedik közmunkást elbocsátana a programból, hogy a versenyszférában boldoguljanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!