2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„A korrupció ma már a közpénzek nyílt osztogatásáról szól”

2016. május 14., szombat 19:45, frissítve: szombat 20:56

Kevesen mentek el a velencei korrupcióellenes napra, ami a szervezők szerint azt mutatja: az emberek félnek látni a korrupciót, tenni ellene pedig még kevésbé bátrak. A Korrupcióellenes Szövetség szerint a korrupció megváltozott az elmúlt években, mert ma már sokkal nyíltabb, megvesztegetés helyett a kapcsolati háló dönt.

„A korrupció ma már nemcsak egy nokiás dobozért megvásárolt előnyről vagy az elcsalt közbeszerzésen megszerzett, milliárdos megbízásokról, hanem a közpénzek szinte teljesen nyílt osztogatásáról szól – mondta Ivanics Éva a velencei korrupcióellenes napon. – Ha bizonyos helyeken mindig ugyanazok a nevek merülnek fel, de még ez sem feltétlen igaz, mert ehhez még egy családi szövevénynek és hosszas cégláncolatnak, mostanában inkább alapítványi és egyesületi láncolatnak kell kapcsolódnia ahhoz, hogy felfedhetetlen és támadhatatlan legyen” – tette hozzá a Korrupcióellenes Szövetség alapító tagja.

A volt pénzügyőr alezredes aktuális példaként a nemzeti bank alapítványait hozta fel, ahol szerinte már nem is jól fizető megbízásokat, hanem egyszerűen csak pénzt osztogatnak a közel álló köröknek. Ám a korrupcióért nem kell messzire menni, a rendezvény helyszínén, Velencén például a tóparti pláza megépítése került a gyanú szerint a valódi költségek többszörösébe, az önkormányzat pedig egy irányban, a baráti vállalkozások iránt mutat csak segítőkészséget. „Az összes régi üzlet halódik vagy már zárva van, bérbe adó vagy kiadó, és a pláza, illetve a termálfürdő ügyével kapcsolatos problémák napirenden vannak, de a félelem olyan erős az emberekben, hogy egyszerűen én magam is azt tapasztalom, hogy senki nem mer csinálni semmit” – mondta Sinka Zoltán, a szövetség helyi tagja.

Azoknak az embereknek, akik tenni akarnak a korrupció ellen, eszközt is ad a szövetség. „Mi próbáljuk népszerűsíteni a közadatigénylő portálunkat, azt a bizonyos Ki mit tud?-ot, ahol roppant egyszerűen lehet a jogszabályoknak megfelelő módon közadatigénylést beadni például egy önkormányzathoz, egy regionális fejlesztési tanácshoz, tehát mindazon szervezetekhez, amelyek közpénzekkel gazdálkodnak” – mondta Becker András, az Átlátszó.hu újságírója.

A Korrupcióellenes Szövetség több rendezvényt is szervez a következő hetekben Velencére, hogy felhívja a helyiek figyelmét a városukkal kapcsolatos korrupciógyanús ügyekre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!