2023. 01. 29. Vasárnap Adél napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 20:10

A kormány meg sem próbálja uniós szintre hozni a diplomások arányát

Hír TV

2017. november 24., péntek 15:51, frissítve: péntek 17:08

Az Európai Unióban a tagországok lakosságának 40 százalékáig próbálják feltornázni a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányát. A magyar döntéshozók ennél csekélyebb számmal is már elégedettek lennének. Az LMP szerint a kormány tudatosan zülleszti az oktatást.

A diplomások aránya érje el a 40 százalékot a tagországok lakosságban, ezt a célt tűzte ki 2020-ig az Európai Unió. A magyar kormány nem vállal ekkora számot, a magyar célszám 34 százalék. Pedig a régió országai ennél jóval többet szeretnének elérni.

„Egy velünk összehasonlító ország Lengyelország. Ők eleve 45 százalékot tűztek ki célul. Az EU-t már régen lekörözték, a 40 százalékot, és most már talán csak negyed százalék választja el őket a 45 százalékos céltól” – mondja Csapó Benő egyetemi tanár, az SZTE Neveléstudományi Intézet munkatársa.

Az oktatáskutató szerint, a magyar felsőoktatás rossz ütemben fejlődik, ami abból is következik, hogy a diákok egyre gyengébb teljesítménnyel kerülnek egyetemre és főiskolára, így egyre nehezebben képezhetőek. Az államtitkár mégis bízik benne, hogy a magyar diplomások aránya növekedni fog, ám hogy ezt mitől várja, arra nem adott választ. Palkovics László azt emeli ki, hogy a magyar diploma nagyon értékes.

„Általában a magyar egyetemeken szerzett diploma Magyarországon az OECD-országok közül a legversenyképesebb. Ha megnézi az OECD utolsó tanulmányát, akkor Magyarországon nincs diplomás munkanélküliség, pontosabban első helyen vagyunk a diplomás munkanélküliség legalacsonyabb arányát illetően, alacsonyabb, mint Németországban. Én azt gondolom, a diploma egy jó befektetés. Az egyetemek kapacitásai rendelkezésre állnak, igazából a hallgatók jelentkezésére várunk” – nyilatkozta Palkovics a Hír TV-nek.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint szándékosan zülleszti az oktatást a Fidesz.

Úgy tűnik, hogy a Fidesz által vezérelt oktatás semmi másról nem szól, mint hogy ne képezzenek olyan embereket, akik tudják látni azt a kormánypropagandát, amely működik az országban. Ezért is nagyon fontos odamenni és megnézni, hogy ez a kormánypropaganda konkrétan napi szinten hogy működik, és ezért nagyon fontos, hogy kiváló oktatást hozzunk létre ebben az országban, mert azok az emberek, akik olyan iskolákban tanulnak, ahol kritikai oktatás zajlik, és önálló gondolkodásra nevelik az embereket, nem fogják azt a maszlagot bevenni, mint amit a nemzeti konzultációban csinál a kormány, és nem fogják hagyni, hogy pártok abból szerezzenek szavazatokat, hogy félelemben tartanak komplett embertömegeket – nyilatkozta Szél Bernadett.

Az ellenzéki politikus, fővárosi kampányrendezvényén azt ígérte: ha kormányra kerülnek, pártja olyan oktatási rendszert épít ki, amelyben önálló gondolkodásra nevelik a fiatalokat.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!