2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A kormány folyamatosan figyeli, hogy mikor kell lépnie

2016. március 5., szombat 17:48, frissítve: szombat 17:48

Szerdán dönt a kormány a kerítés meghosszabbításáról a déli határon, de folyamatosan figyeli, hogy mikor kell lépnie. A belügyi államtitkár szerint folyamatosan nő a Magyarországra nehezedő migrációs nyomás. Az év eleje óta újra folyamatosan emelkedik az érkező menekültek száma – pénteken 248 embert fogtak el a hatóságok az ország déli részén.

Folyamatosan nő a Magyarországra nehezedő migrációs nyomás a belügyi államtitkár szerint. „Míg az év utolsó negyedévében megállt az illegális migráció a déli határszakaszon, vissza tudtuk szorítani, addig januárban az illegális határsértők száma a 30 főt érte el napi átlagban, februárban pedig a 110-120-at” – közölte Kontrát Károly.

Pénteken 237 embert fogtak el a hatóságok a déli határon. Arról, hogy a megnövekedett nyomás miatt szükséges-e a műszaki határzár megerősítése, szerdai ülésén dönt majd a kormány. De azt is folyamatosan figyeli a kabinet, hogy mikor lehet szükség a román határ lezárására.

„Amikor a Romániába akár Szerbia, akár Bulgária felől érkező migránsok – különös tekintettel a magyar–szerb–román hármas határ térségére – elérik azt a nagyságrendet, amelyet már hagyományos járőri tevékenységgel nem tudunk kezelni – most is folyik határőrizeti tevékenység a román határon, csak éppen nincsen műszaki akadályrendszer –, abban a pillanatban a kormány a döntést a nemzetbiztonsági információk értékelése alapján meg fogja hozni” – jelentette be Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója.

A déli határon a rendőrök a honvédekkel közösen járőröznek. A terrorvészhelyzet alaptörvénybe emelését azonban a kormány még mindig nem terjesztette a parlament elé, pedig ez a módosítás tenné lehetővé a katonák tényleges bevetését.

„A bevándorlással együtt fokozódó terrorveszélyhelyzet kezelése az alaptörvény módosítása után lehetséges a jövőben, most nincs napirenden, hiszen még nem nyújtottuk be az Országgyűlésnek” – közölte Vargha Tamás, a honvédelmi tárca miniszterhelyettese.

A kormány elővigyázatosságból Szentgotthárdon és Körmenden is felállítana befogadóállomásokat. A határ túloldalán ugyanis az osztrákok is konténerépületeket emeltek. A feltételezések szerint Bécs arra számít, hogy újabb migránsok érkeznek majd Magyarország felől.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!