2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A koordinált indulás határozhatja meg a választás kimenetelét

Hír TV

2018. január 26., péntek 10:02, frissítve: péntek 16:20

A szakértők úgy látják, egyelőre kiszámíthatatlan a választók átszavazási hajlandósága, de ezt figyelembe véve akár szoros csaták is lehetnek a fővárosi egyéni körzetekben.

– Az a toposz, hogy Budapest vörös város, ma már nem támasztható alá – mondta a kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője, Mráz Ágoston Sámuel. Véleménye szerint vannak balos területek a fővárosban, de ez önmagában kevés a baloldali ellenzék számára.

– Vannak vörös régiói Budapestnek, és éppen ezért az a választási rendszer, ami most van, vagy a régi, ami egyéni választókerületekben gondolkodik, egyszemélyes kerületekben – és például Angyalföldön van választókerület – biztosítja, hogy legyenek baloldali képviselői is Budapestnek. Ha Budapest egyetlen választókerület volna, és itt lehetne minden képviselőről dönteni, akkor bizony fideszes többség lévén az összes képviselő fideszes lenne – tette hozzá a Nézőpont Csoport vezérigazgatója.

Abban egyetértettek az elemzők, hogy a választás végkimenetele szempontjából döntő fontosságú lesz az ellenzéki erők koordinált indulása. A Republikon Intézet szakértője úgy véli, akár az LMP is csatlakozhat az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) megállapodásához.

– Az LMP önállóan semmiképpen nem tud egyéni mandátumot szerezni, ám ha mondjuk az MSZP–DK társasággal meg tud állapodni valamilyen koordinációban, akkor nyilvánvalóan az LMP-nek is lesz körzete, ahol eséllyel indulhat egyéni mandátumért. Az LMP-nek, amelynek 5-6 fős frakciója van, ha 5-6 százalékot kap, nem mindegy akár egy vagy két pluszmandátum sem – nyilatkozta Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója.

Az elemzők szerint nem elég az ellenzéki pártoknak megállapodniuk egymással, meg kell tanítaniuk a szavazóikat arra is, hogy ilyen helyzetben hol kire kell szavazni.

– Ez a kulcs, hogy szülessen meg a megállapodás, és azután induljanak el azok a csatornák, amiket tekintve a baloldal erőforrás hiányos, hiszen nem tud hirdetni rendesen, a plakátokat lefoglalja a kormányzat, a televízióhoz való hozzáférés is korlátozott, mégis a megállapodás nyomán lehet elkezdeni tanítani a választókat arra vonatkozólag, ki választókerületről választókerületre az esélyes jelölt – tette hozzá Böcskei Balázs, az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (Idea) politikai elemzője.

A szakértők szerint egyelőre kiszámíthatatlan a választók átszavazási hajlandósága, de ezt is figyelembe véve akár szoros csaták is lehetnek a fővárosi egyéni körzetekben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!