2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 19:10

A koordináció hozhatja meg a sikert

Hír TV

2018. március 6., kedd 19:02, frissítve: kedd 19:45

Több egyéni választókerületben is megszorongathatják az ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltek a fideszes indulókat, ha koordinálnak. A Közös Ország Mozgalom újabb két körzet felmérésének eredményét közölte. A Jobbik szerint nincs szükség koordinálásra, mert a választók a legerősebb ellenzéki jelöltet támogatják majd.

Márki-Zay Péter, a valamennyi ellenzéki párt által támogatott, független polgármesterjelölt fölényesen verte a Fidesz jelöltjét.

Ha mi Hódmezővásárhelyen ezt meg tudtuk tenni, akkor az ország valamennyi városában, minden egyes városában, Záhonytól Hegyeshalomig le lehet győzni a korrupciót, le lehet győzni a Fideszt – jelentette ki Márki-Zay.

Ha minden egyéni választó körzetben minden ellenzéki párt indít jelöltet, kevesebb az esély, mint ha összefognak. A Závecz Research a Közös Ország Mozgalom kérésére erről készít felméréseket.

Szekszárdon Hadházy Ákos, az LMP társelnöke kapna több szavazatot, ha csak egy ellenzéki jelölt indulna a Fidesz jelöltjével szemben – a XVIII. kerületben viszont a 2014-ben alig 56 szavazattal lemaradó szocialista Kunhalmi Ágnes győzelme most az LMP-s jelölt visszalépésén múlik.

Az abszolút elvárható az LMP részéréről, hogy a független jelöltek, akiket mi támogatunk, azokat ők is támogassák, hiszen itt nem pártok jelöltjeiről van szó, gondolok itt konkrétan Veszprémre, Kész Zoltánra, Mellár Tamás esetére, ez egy minimum elvárás az MSZP részéről, ha koordinálni akar, ebben a két körzetben mindenképpen lépjen vissza a jelöltje – mondta Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

A szocialisták nem pártalapon, hanem a legesélyesebb jelöltek alapján egyezne meg a visszalépésekről az LMP-vel.

Nem az LMP-nél pattog a labda. Azokban a körzetekben, ahol van kiváló jelölt, mint Hódmezővásárhelyen, és láthatóan meg tudja szorongatni a kormánypárti jelöltet, ott van értelme azokról a körzetekről beszélni. Minden mást a tárgyaláson fogunk megbeszélni egymással – mondta a párt miniszterelnök-jelöltje.

Szél Bernadett annyit azért leszögezett: az MSZP-vel akarnak megegyezni, a szocialistákkal már megosztozott DK-val közvetlenül nem akarnak tárgyalni. Gyurcsány Ferenc viszont azt mondja: hatvan választókörzetben már visszaléptek a szocialisták javára, arról a 46 körzetről, ahol a DK indít jelöltet, csak a DK tárgyalhat.

Ha az LMP, viszonozva a mi kérésünket, ezek egyikéről vagy másikáról egyeztetni akar, melyre mi készen állunk, mert fontosnak gondoljuk, akkor az LMP-nek velünk kell tárgyalnia – mondta Gyurcsány.

Az LMP a Jobbikkal is egyeztetéseket kezdeményezett. A DK és az MSZP azonban továbbra sem működne együtt a jobboldali párttal. De Vona Gábor sem kér Gyurcsányból. A Jobbik elnöke szerint egyébként is felesleges a koordináció.

Akár Veszprémben, akár Tapolcán, akár most Hódmezővásárhelyen több ellenzéki jelölt volt. Nem volt szükség koordinált jelöltállításra, az emberek mégis bölcsen tudták azt, hogy ki az, aki a legerősebb ellenzéki jelölt, ki az, aki a választást meg tudja nyerni. Nekünk mint a legerősebb ellenzéki pártnak az a dolgunk, hogy a lehető legtöbb helyen mi adjuk a legerősebb ellenzéki jelöltet, illetve mint legerősebb ellenzéki párt kérjük mindenkinek a listás támogatását is – mondta el Vona Gábor.

Az Index és a Závecz Research közös közvélemény-kutatása szerint ugyanakkor minden ötödik Jobbik-szavazó átszavazna a DK-s vagy MSZP-s jelöltre, ha ő az esélyesebb. De minden negyedik baloldali szavazó is támogatná az erősebb jobbikos jelöltet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!