2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A komplex képzést segítheti az integráció

2015. augusztus 6., csütörtök 12:54, frissítve: csütörtök 12:54

A gödöllői Szent István Egyetem rektora nyitott az agrár-felsőoktatás átalakítására. A felsőoktatási államtitkárság a múlt héten vetette fel a volt Kertészeti Egyetem és a Szent István Egyetem ismételt összevonásának lehetőségét. Ebben az esetben a diplomát a Szent István Egyetem állítaná ki, nem pedig a nemzetközileg rangosabb Corvinus. Az átalakításról augusztus végén várható végleges döntés.

A gyakorlati képzést javítaná, ha újra hozzájuk tartozna az egykor önálló Kertészeti és Élelmiszer-ipari Egyetem – mondja a Szent István Egyetem rektora. A felsőoktatási intézmény a gödöllői agráregyetemből, az Állatorvosi Egyetemből és a Kertészeti Egyetemből jött létre egykor, de a kertészeti később kivált, és a volt Közgázhoz, mai nevén a Corvinus egyetemhez csatlakozott.

A felsőoktatási államtitkár múlt héten dobta be a volt Kertészeti Egyetem és a Szent István Egyetem ismételt összevonását. Ha ez így lesz, a diplomát a Szent István Egyetem állítja ki, nem pedig a nemzetközileg rangosabb Corvinus.


„Aki elkezdte a tanulmányait, és közben változik a struktúra, akkor egy másik egyetem diplomáját kapja, ez szerintem egy technikai kérdés, erre már volt példa a magyar felsőoktatásban. Ezt úgy szokták megoldani, hogy annak az intézménynek a diplomáját kapja, ahova került, ugye, ez a képzés, illetve ebbe a diplomába bele lesz írva, hogy ott kezdte el a tanulmányait, tehát meg lesz nevesítve az anyaintézmény is” – mondta Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora.

Agrárképzésre egyre kevesebben jelentkeznek, két év alatt csaknem ezerrel csökkent a jelentkezők száma – mondja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szóvivője.

„Egy szétaprózódott képzési rendszerben folyik az agrárszakemberek felsőfokú képzése, ez egy túlspecializált képzési struktúrát eredményezett. Azonban a mai kor igényeinek megfelelően elengedhetetlen, hogy egy olyan képzési struktúra álljon össze, amelyben a hallgatók a saját gazdaságuk menedzseléséhez és versenyképes létének fenntartásához szükséges centralizált képzést kapjanak” – fejtette ki Süle Katalin, a kamara szóvivője.

A komplex képzést segítheti a Szent István Egyetem és a Kertészeti Egyetem integrációja még úgy is, hogy az állatorvosi kar kiválhat a Szent István Egyetemből, és ismét önálló egyetem lehet.

„Ha ez bekövetkezik, akkor gondolkoznunk kell, hogy hogyan tudjuk azt elérni, hogy az egyetem hasonló pozícióban maradjon és ne érjék veszteségek. Persze egyfajta veszteség éri, mert a kar elkerül, de azon túl: gazdaságilag, meg szakma szempontjából” – fogalmazott Tőzsér János.

Az állatorvosi karon a diákok 60 százaléka külföldi, ami jövedelmező a Szent István Egyetemnek. A felsőoktatás átalakításáról augusztus végén várható végleges döntés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!